11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialSpania: Formațiunea Unidos Podemos analizează cauzele care au dus la rezultate slabe...

Spania: Formațiunea Unidos Podemos analizează cauzele care au dus la rezultate slabe la alegerile parlamentare

Coaliția Unidos Podemos s-a reunit pentru a analiza motivele care au dus la rezultatul obținut la alegerile parlamentare din Spania, în ciudat faptului că sondajele prevesteau că alegerile vor fi un succes, potrivit contului de Twitter al partidului, citat de AFP, informează Agerpres

„Nu am fost capabili să mobilizăm un milion de alegători care votaseră pentru noi la 20 decembrie”, a recunoscut înainte de reuniune sociologa Carolina Bescansa, membră a conducerii Podemos, într-o declaraţie pentru posturile de televiziune. 

Potrivit reprezentantei partidului, acești alegători nu au votat pentru alte partide, ci au rămas acasă. „Trebuie să analizăm de ce s-a produs această demobilizare”, a adăugat Carolina Bescansa.

Citește și: Negocieri pentru formarea unui nou guvern în Spania

Coaliţia Unidos Podemos – alcătuită din Podemos, aliaţii săi regionali şi Izquierda Unida (IU), moştenitori ai partidului comunist – a obţinut duminică 21,1% din voturi, în urma conservatorilor şi socialiştilor. Sondajele de opinie anunţaseră, în mod eronat, că va depăşi Partidul Socialist (PSOE) şi va deveni a doua formaţiune politică a ţării. 

După încheierea acestei reuniuni cu uşile închise care se desfăşoară la sediul Podemos de la Madrid nu este aşteptată nicio declaraţie. 

Ca număr de locuri, dispune de 71 de parlamentari, la fel ca în decembrie. Ca număr de voturi, a pierdut sprijinul a peste un milion de alegători. Rezultatul dezamăgitor a provocat primele critici din cadrul coaliţiei, al cărei lider, Pablo Iglesias, a lansat un apel la calm. În special unul dintre fondatorii Podemos, Juan Carlos Monedero, le-a reproşat liderilor partidului că au fost „naivi şi infantili” având încredere în sondaje. 

Citește și: Alegerile din Spania: Reuters atrage atenția asupra unui nou blocaj politic

Vicepreşedinta regiunii Valencia, Monica Oltra, a cărei formaţiune Compromis este aliată cu Podemos, a contestat valabilitatea alianţei cu IU. În opinia sa, o parte a electoratului, cu simpatii centriste, „nu a văzut cu ochi buni o alianţă cu comuniştii”. 

Carolina Bescansa a denunţat „o campanie de frică împotriva Podemos, construită pe minciuni”, derulată de conservatorii aflaţi la putere. Ea a adus ca dovadă faptul că justiţia a clasat fără urmare, „la patru zile după alegeri”, o plângere pentru finanţare ilegală a Podemos de către Venezuela. 

Cu toate acestea, ea şi-a exprimat îndoiala că această campanie de frică ar putea fi motivul pentru care „15% sau 16% din electoratul Podemos s-a abţinut”.

Citește și: BREYXIT. Partidul Popular conduce alegerile din Spania. Unidos Podemos, pe locul trei

Cele mai citite

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă