20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSituaţie confuză în Zimbabwe: tancuri pe străzi, președintele - somat să plece....

Situaţie confuză în Zimbabwe: tancuri pe străzi, președintele – somat să plece. Final de partidă pentru Mugabe?

În capitala Harare, armata face totul pentru a întreţine o impresie de normalitate, dar situaţia poate bascula în orice moment dacă preşedintele Robert Mugabe refuză să se retragă.

Şeful statului a fost demis duminică din funcţiile de conducere din partid şi va fi înlocuit de fostul vicepreşedinte demis, Emmerson Mnangagwa, potrivit unui membru al Zanu-PF, la putere din 1980. La reuniunea conducerii Zanu-PF, consacrată preluării controlului ţării de către armată,  s-a anunţat că Robert Mugabe va fi destituit dacă nu demisionează până luni, iar Grace Mugabe a fost expulzată din partid.

Ambiţiile ei politice au motivat preluarea controlului militar. După lovitura în forţă a armatei, care l-a plasat miercurea trecută în reşedinţă supravegheată, Robert Mugabe (93 ani) a refuzat categoric să părăsească preşedinţia.

După o săptămână de criză politică inedită în ţară, unde armata a preluat controlul şi a reţinut preşedintele la reşedinţă, sâmbătă ţara a cunoscut una dintre cele mai mari manifestaţii organizate vreodată după independenţa din 1980. Zeci de mii de persoane de toate culorile politice, partizani ai Zanu, dar și ai opoziţiei,  au ieşit pe străzile din Harare pentru a susţine intervenţia armatei şi a cere plecarea vârstnicului şef de stat. Una dintre lozinci a fost „Nu dinastiei Mugabe”, referitor la dorinţa soţiei lui Mugabe, Grace, de a-i urma la conducerea ţării.

Bătălia pentru putere nu se dă doar între personalităţi. Ea opune facţiunea G40 a lui Grace Mugabe, compusă din tineri şi politicieni, veteranilor din războiul de eliberare din anii 1970-1980, care erau mai apropiați de Mnangagwa. Cei din G40 îşi văd blocate drumurile spre puterea politică şi îmbogăţire.

 

Devorată de
dorinţa de putere

 

Grace Mugabe (52 de ani) este personajul-cheie al crizei din Zimbabwe. De luni de zile, a doua soţie a „Camaradului Bob” (cum i se spune în popor lui Robert Mugabe) nu face un mister din voinţa sa de a-i succeda soţului. Or, tocmai aceste ambiţii au precipitat „adevărata-falsă” lovitură de stat, intervenită când se visa preşedinte.

Dorinţa ei de putere a ieşit la suprafaţă în 2014, când a fost numită în fruntea puternicei şi influentei Ligi a femeilor din Zanu-PF şi a organizat în jurul ei o facţiune, Generaţia 40 (G40). Slăbit fizic şi mental, Robert Mugabe a dat asigurări că se va prezenta la viitoarele alegeri prezidenţiale, prevăzute pentru august 2018. Şi toată lumea a înţeles că nu va lăsa puterea cât va fi în viaţă.

Puţin înaintea izbucnirii crizei actuale, Grace Mugabe a forţat mâna şi Liga femeilor din Zanu a făcut campanie pentru amendarea Constituţiei partidului, astfel încât o femeie să fie numită vicepreşedinte în decembrie.

Pentru a-şi atinge scopurile, Grace Mugabe a eliminat mai mulţi rivali, ultimul fiind vicepreşedintele Emmerson Mnangagwa (75 ani) militant istoric al luptei de independenţă şi braţul drept al preşedintelui, apropiat al militarilor şi prezentat până acum drept succesorul lui Robert Mugabe. Decizia Primei Doamne de a-l îndepărta pe Mnangagwa, zis şi „Crocodilul, “ a însemnat sfârşitul pretenţiilor ei. O eroare tactică în bătălia pentru putere. Înaintea congresului Zanu din decembrie ea declara „ori el, ori eu“. Aproape reuşise şi a trebuit să intervină armata pentru a o împiedica. Grace Mugabe este reţinută alături de soţul ei în imensa lor reşedinţă din Harare.

 

„Gucci Grace“

 

Înainte de a fi devorată de ambiţiile de putere, Grace era cunoscută pentru gusturile sale pentru lux şi cheltuielile fabuloase în buticurile din marile capitale ale modei. Un apetit care i-a adus supranumele de Gucci Grace sau First Shopper, dar şi o impopularitate într-o ţară roasă de corupţie şi unde majoritatea populaţiei trăieşte sub pragul sărăciei.

Potrivit unei note  diplomatice americane din  2008, publicată de WikiLeaks în 2010, Grace Mugabe ar fi câştigat milioane de dolari vânzând ilegal diamante. Documentul, publicat de Standard, relevă că un mic grup de responsabili politici a obţinut profituri enorme din câmpurile Chiadzwa, fiind implicat în comerţul cu diamante. Ei revindeau diamantele fără certificat de provenienţă unor cumpărători străini care le scoteau din ţară în afara oricărei reţele oficiale.

Grace Mugabe deţine numeroase vile şi apartamente în lumea întreagă, întreprinderi, ferme şi terenuri primite în cadrul reformei agrare după exproprierea fermierilor albi.

Ea este celebră şi pentru accesele de furie care au atras mereu atenţia media. În august 2017, ea a fost acuzată de agresiune de către un manechin sud-african, Gabriella Engels. Grace a lovit-o în faţă cu un cablu electric într-un hotel din Johannesburg, pentru că se întâlnea cu fiul cuplului prezidenţial. Agresiunea s-a transformat în incident diplomatic.  

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă