14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSenatul polonez ar putea vota controversata reformă a Curții Supreme, în ciuda...

Senatul polonez ar putea vota controversata reformă a Curții Supreme, în ciuda protestelor de amploare și a avertismentelor din partea Bruxellesului

Senatul polonez ar putea vota adoptarea unei legi controversate privind reforma Curții Supreme poloneze, act normativ denunțat de opoziție drept o 'lovitură de stat' care va reduce independența sistemului judiciar. În ciuda avertismentelor venite d ela Bruxelles și a protestelor de amploare din ultimele zile, premierul Beata Szydlo a spus că nu va ceda acestor presiuni, ceea ce înseamnă că va intra în conflict cu UE, care a dat Varșoviei o săptămână pentru a renunța la măsură, potrivit Hotnews. Potrivit adversarilor săi, reforma acordă ministrului justiției mijloacele de a influența activitatea Curții Supreme.

Zeci de mii de polonezi au manifestat, în ultimele zile, în întreaga țară după ce deputații au votat reforma controversată a Curții Supreme, în ciuda avertismentelor UE care, exprimându-și îngrijorarea cu privire la independența justiției, amenință cu sancțiuni, relatează AFP.

În fața palatului prezidențial din Varșovia, între 14.000 de manifestanți, potrivit poliției, și 50.000, potrivit primăriei, au cerut președintelui Andrzej Duda să opună veto reformei Curții Supreme, precum și altor două reforme care cresc controlul puterii executivului asupra sistemului judiciar."Noi apărăm democrația", "Tribunale libere" sau "Polonia liberă europeană", scandau manifestanții fluturând steagul polonez. După manifestație, protestatarii s-au îndreptat spre parlament.

Miercuri, Comisia Europeană a cerut Varșoviei "suspendarea" reformelor sale, amenințând cu sancțiuni.

Conservatorii aflați la guvernare în Polonia au sfidat, joi, Comisia Europeană prin adoptarea legii controversate privind reforma Curții Supreme poloneze. Legea a fost votată în camera inferioară a parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra și 23 de abțineri.

Intenția Partidului Lege și Justiție (PiS, de guvernământ) de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii a provocat proteste în Polonia și critici din partea Uniunii Europene.

PiS, majoritar în ambele camere ale parlamentului și încă în mod clar în fruntea sondajelor de opinie, prezintă reformele ca fiind esențiale pentru eficientizarea sistemului judiciar și combaterea corupției. El consideră rezistența la aceste inițiative ca o apărare a privilegiilor și impunității unei "caste" de judecători. 

În timpul serii, prim-ministrul polonez Beata Szydlo a ținut un discurs la televiziunea publică. "Nu ne vom lăsa intimidați de apărătorii elitelor, fie că ei sunt polonezi sau străini", a declarat ea.

Opoziția vede în reformele justiției o slăbire a separării puterilor și o încercare de a le facilita conservatorilor controlul întregii vieți sociale.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă