14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației române și secretarul general al NATO, convorbire telefonică. Stoltenberg a...

Șeful diplomației române și secretarul general al NATO, convorbire telefonică. Stoltenberg a apreciat angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare

Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia oficialul Alianței Nord-Altantice și-a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca 2% pentru Apărare, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă. 

„Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul și perspectivele de punere în aplicare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu accent pe măsurile vizând consolidarea apărării și descurajării aliate în zona Mării Negre. Au fost salutate progresele deja obținute și a fost subliniată necesitatea continuării eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel", precizează sursa citată.

Astfel, ministrul de Externe a subliniat „importanța unei abordări unitare din partea Alianței, care să asigure coerența de acțiune între dimensiunea nordică și cea sudică a flancului estic". Mai mult, Teodor Meleșcanu a evocat angajamentul ferm al României pentru „o relație transatlantică puternică, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pe linia alocării resurselor necesare apărării".

La rândul său, secretarul general al NATO a adresat mulțumiri pentru contribuția de substanță a României la operațiile și misiunile aliate, în special în Afganistan.

„Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-și respecta obligațiile în calitate de stat membru NATO", mai precizează MAE.

O întâlnirea dintre ministrul român de externe Teodor Meleșcanu și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost amânată, a anunțat luni Alianța Nord-Atlantică. NATO a anunțat că întâlnirea va fi reprogramată la o dată care va fi anunțată ulterior. Comunicatul Alianței nu a precizat și motivul amânării.

Ministrul român de externe s-a aflat luni, la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă