15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialȘefa diplomației UE, Federica Mogherini încearcă să convingă SUA să nu renunțe...

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini încearcă să convingă SUA să nu renunțe la acordul cu Iranul

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a anunțat luni că va merge la Washington la începutul lunii noiembrie pentru a pleda în favoarea menținerii acordului nuclear internațional cu Iranul, după ce acordul a fost contestat de către președintele american Donald Trump, relatează AFP și DPA citate de Agerpres.

Acest acord este 'crucial pentru securitatea regiunii', a afirmat Mogherini cu prilejul unei reuniuni a șefilor de diplomație din țările membre UE, la Luxemburg. În contextul unor grave tensiuni cu regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un, 'există riscul să fie mai dificilă deschiderea unui dialog sau a unei medieri cu Coreea de Nord' dacă acordul nuclear iranian este 'amenințat sau desființat', a avertizat șefa diplomației UE.

UE este angajată 'pentru aplicarea totală și efectivă a tuturor părților' acordului, cunoscut oficial sub denumirea de Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), potrivit unei declarații aprobate de cele 28 de state membre ale blocului, după ce Trump a refuzat vineri să certifice respectarea acordului.

'În contextul unei amenințări nucleare acute, UE este decisă să apere JCPOA, acesta fiind un pilon esențial al arhitecturii de neproliferare la nivel internațional', se arată în comunicat.

În marja consiliului miniștrilor de externe din UE de la Luxemburg, participanții au subliniat că UE nu vede nicio alternativă la acordul existent privind dosarul nuclear iranian.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vinerea trecută că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național, notează Reuters.

Rouhani a reacționat astfel la noua strategie a SUA în privința Iranului, anunțată la Washington de președintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancțiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă