12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretele negustorilor de diamante

Secretele negustorilor de diamante

Operaţiunea SwissLeaks, lansată de Le Monde şi alte media internaţionale, reprezintă cea mai mare dezvăluire de date bancare din istorie. Fişierele sustrase de Hervé Falciani relevă, printre altele, relaţiile băncii HSBC cu marea crimă organizată sau faptul că seifurile ei au ascuns banii elitei mondiale a negustorilor de diamante. 

Le Monde se întreabă dacă se putea găsi un loc mai bun pentru atragerea  negustorilor de diamante? La stânga,
de-a lungul cheului, sediile luxoase din Geneva, unde în fiecare toamnă au loc licitaţiile celor mai scumpe diamante de pe planetă. La dreapta, impozantele imobile ce domină lacul, unde câţiva „baroni“ ai pietrelor preţioase – Laurence Graff, Benny Steinmetz – îşi au reşedinţele oficiale. Printre  ele, sediile HSBC Elveţia, în prezent goale, care îşi primeau deponenţii din domeniul diamantelor în spaţii decorate cu coloane şi lemn de esenţe preţioase. Dar faptul că unele dintre cele mai mari nume de pe piaţa pietrelor preţioase au luat drumul HSBC Elveţia nu a fost influenţat numai de locaţia avantajoasă din Geneva.

Banca a moştenit unii dintre principalii clienţi din domeniu atunci când a cumpărat Republic National Bank de la Edmond Safra, în 1999, după aceea devenind un loc privilegiat pentru pus la adăpost averi personale. Laurence Graff, un banal bijutier britanic devenit magnat al diamantelor, locuieşte la câteva sute de metri de bancă şi documentele furate de la HSBC îi atribuie o avere de 45 milioane dolari între 2006 şi 2007, depusă în această bancă în conturi personale şi în cele ale societăţilor pe care le deţinea. Un specialist în bijuterii de lux declară că „HSBC a sponsorizat multe mese de afaceri pentru negustori de pietre preţioase la hotelul Richemond, aflat lângă bancă, şi plasa câte un bancher la fiecare masă”.

Marii negustori de diamante sunt persoane singuratice şi mulţi, asemenea lui Laurence Graff, au plecat de la nimic sau aproape nimic. Unii sunt de o discreţie extraordinară, asemenea lui David Gol, care nu a dat niciodată un interviu. Instalat la Geneva, apoi la Monaco, acest negustor de diamante, safire sau rubine vorbeşte cel puţin şase limbi – persana, hindi, italiana, engleza, franceza, ebraica –, şi-a fascinat mereu interlocutorii, care îi apreciau cunoştinţele enciclopedice în ce priveşte piaţa pietrelor preţioase.

Printre clienţii superdiscreţi ai lumii speciale a negustorilor de pietre preţioase se află şi Dipil Menta, patronul gigantului indian al diamantelor, Rosy Blue. În 2006 a fost făcut baron de către regele Belgiei şi apoi a transferat activităţile din Anvers în Dubai. El avea relaţii tensionate cu bancherii HSBC şi în mai va fi judecat pentru fraudă fiscală alături de 100 alţi negustori de diamante din Anvers, potrivit ziarului De Tijd.

Benny Steinmetz şi Roşia Montană

Daniel Steinmetz, şeful grupului diamantifer cu acelaşi nume, trecea drept unul dintre cei mai bogaţi membri ai corporaţiei, potrivit documentelor obţinute de Le Monde. În 2005 a petrecut patru luni în Sardinia, unde angajaţii HSBC mergeau să îl viziteze.  Unul dintre conturile deţinute la HSBC conţinea peste 264 milioane dolari în perioada 2006-2007.  Fratele său, Benny, cetăţean francez, era un client mai puţin important, dar era acuzat de corupţie de guvernul din Guineea pentru modul în care îşi adjudecase drepturile miniere asupra unui important zăcământ de fier în Simandou. El a respins acuzaţiile, declarându-se victima unei conspiraţii.

Relaţiile bancare ale familiei Steinmetz de la HSBC conduc spre  Dan Gertler, negustor de diamante cunoscut ca un apropiat al preşedintelui congolez Joseph Kabila, acuzat de ONG-uri că obţinea contracte miniere foarte avantajoase. Doi dintre liderii grupului Steinmetz figurează în documentele HSBC ca având putere de semnătură asupra conturilor uneia dintre societăţi, Sunland, firmă prin care Dan Gertler era activ şi în Angola. Producţia de diamante a ţării conduse de José Eduardo Dos Santos a fost acordată în mod opac oamenilor de afaceri privilegiaţi ca rusul Lev Leviev, sau grupului Omega Diamonds.

Documentele confirmă parteneriatul dintre Omega şi Lev Leviev în Welox, o structură ce se bucura de relaţii preferenţiale cu puterea angoleză. Societatea era asociată în exporturile de diamante cu o firmă offshore controlată de prima soție a preşedintelui Dos Santos, Tatiana Regan Kukanova.

Diamantele au ocupat un loc special la HSBC Geneva, care avea un departament specializat, MEDIS (Mediterana-Israel). După o serie de scandaluri fiscale şi judiciare, aceşti clienţi au fost consideraţi ca riscanţi şi în 2013 banca a renunţat la câteva sute dintre ei şi a închis departamentul MEDIS, iar funcționarii care se ocupau de negustorii de diamante au fost invitaţi să lucreze în alte bănci din Geneva.   

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă