Secretarul general ONU acuză țările din Balcani că nu vor să primească refugiați

de Mihai Diac , 26 februarie 2016 - stire actualizata la ora 22:30, 26 februarie 2016
Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a denunţat vineri restricţiile impuse migranţilor la graniţe, în Balcani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ban Ki-moon a subliniat că aceste măsuri luate de mai multe ţări din regiune (Austria, Slovenia, Croaţia, Serbia, Macedonia în special) 'nu sunt în conformitate' cu Convenţia ONU din 1951 privind refugiaţii. Această convenţie, a explicat el într-un comunicat, impune să se determine individual statutul de refugiat şi nevoile de protecţie ale fiecărui migrant, ceea ce nu este posibil cu măsurile luate de aceste ţări. Responsabilul ONU a declarat că 'urmăreşte cu o mare preocupare numărul crescut de restricţii la graniţe de-a lungul rutei din Balcani'. 

El s-a declarat 'pe deplin conştient de presiunile resimţite de numeroase ţări europene', dar a cerut 'tuturor ţărilor să-şi lase graniţele deschise şi să acţioneze într-un spirit de responsabilitate împărtăşită şi de solidaritate, inclusiv prin extinderea căilor legale pentru obţinerea de azil'. Ban a menţionat că numărul solicitanţilor de azil care intră în Grecia din Turcia continuă să crească, apreciind că 'închiderea graniţelor creează o situaţie dificilă în Grecia'. 

El a menţionat faptul că Turcia a primit deja peste 2,6 milioane de refugiaţi, veniţi în majoritate din Siria, şi a subliniat 'nevoia de a împărţi responsabilitatea la nivel mondial'.

Liderul ONU a precizat că următoarea sesiune a Adunării Generale a ONU va găzdui un summit privind migraţia, pe 19 septembrie, la New York.

Citește si: Papa Francisc a purtat o brățară pentru refugiați, lansând un apel la toleranță față de migranți

Comentarii

 • alex

  01 martie 2016 19:19

  Ia-i in Coreea, la tine! Cum draq ONU nu critica taruile arabe si Israelul ca nu ia refugiti! De ce nu face ONU repede tabere in Inaltimile Golan care e teritoriu sirian sigur... Oh, mda, ar supara pe evrei! ONU= organizatia natigilor uniti!

  raspunde comentariului
 • Du-te, repede, măi Moooooo !

  27 februarie 2016 2:51

  Secretarul general O.N.U. să meargă repede că-i chemat la ordin la Casa Albă cu negrul Hussein în ea, pe tema manipulării viitoarei ședințe în Consiliul de Securitate !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design