6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretarul general NATO condamnă atacurile de la Copenhaga

Secretarul general NATO condamnă atacurile de la Copenhaga

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a condamnat ferm, duminică, atacurile teroriste comise în weekend la Copenhaga asupra unei societăţi daneze libere şi comunităţii evreieşti şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor, potrivit site-ului Alianţei, citat de Mediafax

"Condamn cu putere atacurile armate de la Copenhaga.Gândurile mele se îndreaptă către familiile victimelor şi le doresc însănătoşire grabnică răniţilor ", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Stoltenberg le-a denunţat drept "atacuri inacceptabile asupra societăţilor noastre deschise, libere şi democratice, dar şi asupra comunităţii evreieşti din Danemarca".

El a asigurat că NATO "este alături de aliatul nostru Danemarca împotriva terorismului".

Citeşte şi: ALERTĂ în Danemarca. Un al doilea ATAC armat a avut loc la Copenhaga

Poliţia din Copenhaga a anunţat duminică dimineaţa că l-a împuşcat mortal pe bărbatul despre care afirmă că este autorul atacurilor armate din Copenhaga. Forţele de ordine au precizzat că l-au ucis pe suspect în cartierul Norrebro, după ce acesta a deschis focul asupra poliţiştilor.

O persoană a fost ucisă, iar alte trei rănite sâmbătă după-amiaza, într-un atac armat asupra unui centru cultural-cafenea în care avea loc o dezbatere în capitala daneză. Într-un al doilea atac, comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat evreu a fost ucis, iar doi poliţişti au fost răniţi în apropierea principalei sinagogi din Copenhaga

Potrivit poliţiei, atacatorul a chemat un taxi să-l ducă acasă. Astfel, poliţiştii au folosit informaţiile de la şofer pentru a găsi adresa, în apropiere de gara din Norrebro.

Citeşte şi: Autorul atacurilor de la Copenhaga imita atentatele de la Paris

Şeful serviciului danez de informaţii Jens Madsen a declarat, potrivit BBC, că anchetatorii lucrează la o ipoteză potrivit căreia atacatorul ar fi fost inspirat de atacurile jihadiste comise la Paris luna trecută – în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo şi într-un magazin alimentar cu specific evreiesc – soldate cu 17 morţi.

Madsen a declarat pentru presă că bărbatul ucis de poliţişti se afla "pe radarul" Agenţiei de ceva timp.

Poliţia daneză înearcă să stabilească dacă bărbatul a călătorit în Siria sau Irak, a anunţat el.

Pe de altă parte, premierul danez Helle Thorning-Schmidt a vizitat sinagoga în faţa căreia a fost ucis un evreu, unde a declarat că face totul pentru a proteja comunitatea evreiască.

Victima a fost identificată ca fiind Dan Uzan, în vârstă de 37 de ani. El se afla de pază în timp ce în sinagogă avea loc o ceremonie bat mitzvah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a îndemnat pe evreii din Europa să emigreze în Israel, în urma atacurilor asupra unor evrei comise în ultimele săptămâni.

"Acest val de atacuri va continua. Le spun evreilor din Europa: Israelul este casa voastră", a declarat el într-o şedinţă de Guvern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă