15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Dragoni: Susținem cu putere dialogul...

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Dragoni: Susținem cu putere dialogul politic din România

Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a declaratcă instituția pe care o reprezintă susține cu putere dialogul politic din România, precizând că felul în care interacționează, în general, majoritatea cu Opoziția are legătură cu ''sănătatea democrațiilor, credibilitatea și stabilitatea acestora'', potrivit Agerpres.Ga

"Modul în care interacționează majoritatea și opoziția se leagă direct de sănătatea democrațiilor, de credibilitatea și stabilitatea lor și reprezintă o chestiune extrem de pertinentă în România dată fiind situația politică actuală, care vedem că e abordată acum prin dialog politic, un proces pe care îl susținem cu putere, și e o problemă pertinentă pentru Europa în general", a afirmat Battaini-Dragoni, la conferința "Interacțiunea între majoritatea politică și opoziție într-o democrație", organizată la Palatul Cotroceni.

Ea a arătat că există câteva caracteristici de bază care trebuie să se manifeste într-o democrație stabilă și flexibilă.

"Prima caracteristică este o justiție independentă. Oamenii trebuie să aibă încredere în instanțele de judecată. Acolo unde nu au încredere, de regulă, urmează instabilitate. A doua — libertatea cuvântului, ca să putem trage la răspundere pe cei de la Putere și pentru a preveni stagnarea în societățile noastre prin asigurarea unui flux liber al ideilor. Securitatea democratică necesită, de asemenea, libertatea de asociere și de adunare pentru a permite tuturor membrilor societății să-și exprime identitatea și să conteste autoritatea. E nevoie de societăți incluzive ca să construim toleranță și respect între oameni. (…) Democrațiile stabile au nevoie de instituții care să funcționeze bine, legitime, de încredere, transparente, responsabile, guvernate de domnia legii și capabile să reprezinte, să conducă și să unească societățile lor", a susținut reprezentantul Consiliului Europei. 

Battaini-Dragoni a admis că oponenții politici nu trebuie să fie "cei mai buni prieteni" și că ei participă la o competiție, dar a punctat că nu este vorba de un război.

"Indiferent ce păreri diferite au, toți politicienii aleși și toți cei care vor să fie aleși sunt obligați în primul rând să dea socoteală în fața societății în general, să evite blocajele și să se asigure că democrația funcționează pentru ca programele lor politice să poată fi realizate. Ei au responsabilitatea să respecte rezultatele legitime ale alegerilor și să-și îndeplinească rolurile diferite. Acolo unde părerile diferite nu pot fi reconciliate fiecare parte trebuie cel puțin să respecte domnia legii, procesele democratice stabilite și standardele agreate", a adăugat secretarul general adjunct al Consiliului Europei.

Aceasta a avertizat că blocajele politice divizează societățile și îi descurajează pe cetățeni, care devin dezamăgiți de politică, lucru ce favorizează apariția curentelor populiste.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă