15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSe reiau negocierile dintre ciprioții greci și turci. ONU consideră că reunificarea...

Se reiau negocierile dintre ciprioții greci și turci. ONU consideră că reunificarea țării este posibilă

Ciprioții greci și turci și-au reluat miercuri negocierile în stațiunea elvețiană Crans-Montana, într-o atmosferă constructivă, a afirmat mediatorul ONU pentru Cipru, norvegianul Espen Barth Eide, relatează AFP citată de Agerpres.

Reprezentantul ONU a susținut că reunificarea Ciprului, care este divizat de peste 40 de ani, ''nu este de nerealizat'.

Espen Barth Eide, emisar special al ONU pentru Cipru din 2014, nu a ascuns faptul că reconcilierea celor două comunități din insulă — greacă și turcă — în vederea creării unui stat federal cipriot nu va fi un lucru ușor.

''Va fi greu, dar nu imposibil. Nu este de nerealizat, se poate întâmpla'', a declarat oficialul ONU presei prezente într-un hotel al stațiunii alpine Crans-Montana, unde au loc convorbirile de pace.

Ciprul este divizat din 1974, când armata Turciei a invadat partea de nord a insulei ca reacție la o tentativă de lovitură de stat a ciprioților greci ce viza unirea cu Grecia și care suscita o puternică îngrijorare din partea minorității cipriote turce.

De atunci, ''căștile albastre'' ale ONU controlează ''linia verde'', o zonă tampon demilitarizată ce separă cele două comunități și care traversează Nicosia, singura capitală încă divizată din Europa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...
Ultima oră
Pe aceeași temă