22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialScurgere de informații, în Suedia. Date confidențiale ar fi putut fi expuse...

Scurgere de informații, în Suedia. Date confidențiale ar fi putut fi expuse unor subcontractori de servicii IT din Cehia și România. Guvernul suedez riscă o moțiune de cenzură

Agenţia Suedeză de Transport a pus în pericol iguranța unor informații sensibile ale forțelor armate și poliției, prin externalizarea serviciilor de IT companiei IBM, care la rândul său a subcontractat unor furnizori din Cehia şi România, potrivit Mediafax.

Premierul suedez, Stefan Lofven, a declarat că „Guvernul încearcă să protejeze informaţii sensibile şi să minimalizeze daunele produse de un acord de subcontractare în domeniul IT-ului ce ar putea să fi expus date clasificate unor puteri străine. Administraţia suedeză va investiga un acord al Agenţiei Suedeze de Transport, după ce informaţii clasificate din registrele şi sistemele sale au fost manevrate ilegal", informează Bloomberg.

Potrivit sursei citate, Agenţia Suedeză de Tranport a încălcat regulamentul pentru a externaliza contractul.

„Guvernul plănuieşte de asemenea să consolideze regulamentul de externalizare", a mai spus premierul, care a catalogat evenimentul ca fiind unul grav. În plus, el a subliniat angajamentul Guvernului de a asigura suedezilor siguranţa că „datele lor personale şi alte informaţii sensibile sunt manevrate în mod corect".

Maria Agren, directorul general al Agenţiei de Transport, a fost deja înlocuită şi amendată de către procurori pentru neatenţia cu care a manevrat informaţii secrete. Preşedintele companiei a fost de asemenea demis. 

Aceste măsuri ridică însă întrebări în privinţa rolului miniştrilor Infrastructurii, Ana Johansson, cel de Afaceri Interne, Anders Ygeman, şi al Apărării, Peer Hultqvist, şi cât de multe cunoşteau aceştia în privinţa acestor desfăşurări.

Lofven a afirmat că a fost informat în privinţa scurgerilor de informaţii în ianuarie, mult mai târziu decât o parte din miniştrii Guvernului său. Potrivit presei locale, o serie de partide suedeze au anunţat că nu exclud posibilitatea de a solicita vot de încredere în cazul miniştrior asociaţi acestui scandal. 

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă