7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialScor indecis la alegerile din Iran

Scor indecis la alegerile din Iran

Aliaţii reformatori şi moderaţi ai preşedintelui iranian, Hassan Rohani, care se bazează pe aceştia pentru accelerarea politicii sale de deschidere, au înregistrat un progres semnificativ la legislative în faţa conservatorilor, dar niciuna dintre cele două tabere nu a obţinut o majoritate clară, potrivit rezultatelor parţiale date publicităţii duminică, relatează AFP, potrivit Agerpres

Din totalul de 290 de locuri ale parlamentului, reformatorii şi moderaţii au obţinut pentru moment 89 de mandate, iar conservatorii 86, potrivit rezultatelor parţiale publicate de agenţia de presă Isna. Au fost aleşi, de asemenea, zece candidaţi independenţi a căror afiliere politică este deocamdată necunoscută. 

Rezultatele pentru alte aproape 60 de locuri urmează să fie anunţate cel mai târziu marţi. 
În schimb, al doilea tur va fi organizat în aprilie sau mai pentru a departaja candidaţii care se luptă pentru alte 51 de mandate, deoarece niciunul dintre aceştia nu a obţinut suficiente voturi pentru a fi ales din primul tur. 

Reformatorii şi moderaţii au obţinut de trei ori mai multe mandate, faţă de actualul parlament unde au vreo 30 deputaţi, iar conservatorii 200. Ei au realizat o ascensiune spectaculoasă la Teheran unde şi-au adjudecat toate cele 30 de locuri deţinute în mare parte de conservatori. 

Printre cei din urmă, mulţi sunt adversari înverşunaţi ai acordului încheiat în iulie 2015 între marile puteri şi Iran cu privire la programul său nuclear. Acordul a intrat în vigoare la jumătatea lui ianuarie, antrenând ridicarea majorităţii sancţiunilor economice care sufocau economia Republicii Islamice. 

“Progresul ţării este obiectivul principal”, iar “viitorul parlament va avea sarcini dificile”, a declarat duminică ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei într-un mesaj la televiziune, atrăgând atenţia asupra unui “progres superficial fără independenţă şi integritate naţională”. 

La rândul său, preşedintele Hassan Rohani a afirmat într-un mesaj pe Twitter că “alegătorii au creat o nouă atmosferă”. Alt motiv de satisfacţie pentru şeful statului: alegerea sa şi a aliatului său Akbar Hashemi Rafsandjani, fost preşedinte al ţării, în Adunarea Experţilor la Teheran. 

Adunarea Experţilor este o instituţie de clerici responsabili cu numirea şi eventual cu demiterea liderului suprem. În întreaga ţară, prezenţa la vot a fost de aproape 60% la acest dublu scrutin, la urne fiind chemaţi circa 55 de milioane de iranieni.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă