20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSchimb. Turcia, dispusă să extrădeze un cetăţean american ca sa-l recupereze pe...

Schimb. Turcia, dispusă să extrădeze un cetăţean american ca sa-l recupereze pe clericul Gulen

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a transmis, joi, Statelor Unite, că Turcia ar putea elibera un pastor american reţinut dacă Washingtonul îl va preda pe clericul Fethullah Gulen.

Gulen se află în exil autoimpus în statul american Pennsylvania şi pe care Ankara îl acuză că a organzat puciul eşuat din 2016. Este pentru prima dată când Erdogan propune extrădarea unei persoane la schimb pentru Gulen, potrivit AFP. 

Pastorul Andrew Brunson este reţinut de autorităţile turce din octombrie 2016 sub acuzaţia că ar fi un membru din grupul lui Gulen. Ankara a cerut în nenumărate rânduri extrădarea clericului Fethullah Gulen din Pennsylvania în Turcia pentru a fi reţinut. Gulen, care se află în exil autoimpus din 1999, a negat acuzaţiile de implicare în puciul eşuat de anul trecut. 

"Ei spun 'returnaţi pastorul'. Voi aveţi un predicator (Gulen) acolo. Trimiteţi-l la noi şi vom încerca să îl trimitem şi noi înapoi (pe Brunson)", a spus Erdogan într-un discurs televizat. 

 Brunson a fost reţinut iniţial împreună cu soţia să, suspectaţi de activităţi "împotriva securităţii naţionale". Soţia pastorului, Norine Brunson, a fost eliberată la scurt timp, dar soţul ei a fost acuzat în decembrie 2016 că fiind un membru al mişcării lui Gulen. 

Este pentru prima dată când Erdogan a propus să îl extrădeze pe Brunson la schimb pentru Fethullah Gulen. Erdogan a reacţionat după ce oficiali americani au criticat sistemul juridic din Turcia şi au cerut Ankarei să nu amestece cazul lui Gulen cu cel al lui Brunson. 

"Ce înseamnă asta? Că voi aveţi un sistem juridic, iar noi nu avem unul? Persoană de aici (Brunson) este reţinută. Persoană de acolo (Gulen) nu este reţinută! Trăieşte într-o vila în Pennsylavnia! Este mai uşor pentru voi (Statele Unite) să îl predaţi. Puteţi să îl predaţi imediat", a spus Erdogan. 

Un ordin adoptat în luna august îi da puterea lui Erdogan să extrădeze străini la schimb pentru cetăţeni turci arestaţi în alte ţări în "situaţia în care este necesar pentru securitatea naţională sau pentru interesele ţării".

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă