10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSCANDALUL STEAGURILOR. Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată...

SCANDALUL STEAGURILOR. Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european

În urma conflictului izbucnit între România şi Ungaria din cauza steagurilor secuieşti, secretarul de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, a declarat că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european, relatează Mediafax.

Nemeth a declarat joi seara, pentru postul public de televiziune, că a le permite minorităţilor să îşi folosească simbolurile fără restricţii este una dintre valorile de bază ale Europei, relatează MTI.

Ungaria nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european, a declarat Nemeth. “Situaţia a evoluat în Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână acolo … Ungaria nu vrea să o aducă în arena internaţională”, a explicat el.

El a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. “Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni”, a adăugat el.

Miercuri, ministrul român de Externe Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti Oszkar Fuzes după ce diplomatul şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutul Secuiesc, exprimând şi ideea că ar susţine modificarea articolului 1 din Constituţia României. Ministrul român de Externe a protestat şi faţă de afirmaţiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului român să renunţe la interdicţia privind steagul secuiesc şi să înceteze “agresiunea simbolică” împotriva minorităţii maghiare.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul său român, şi a declarat ulterior că Ungaria şi România vor continua cooperarea “ţinând cont de sensibilităţile celor două ţări, de dreptul natural al comunităţilor etnice, principiile europene şi standardele privind minorităţile etnice”.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă