8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul miliardelor oculte de la Siemens

Scandalul miliardelor oculte de la Siemens

Economia germana este zguduita de ani de zile de scandaloase afaceri de coruptie, dar amploarea scandalului Siemens se pare ca a provocat acum un electrosoc, potrivit expertilor.

Concernul german a dezvaluit ca sumele dubioase descoperite in conturile sale se ridica la 1,3 miliarde de euro si nu "doar" 449 milioane, limitate la divizia de telecomunicatii.  Scandalul "seifurilor negre" dureaza de peste doi ani in cadrul acestui gigant industrial si l-a costat deja mai multe sute de mii de euro, fara a uita si functia fostului sau sef.
Dar afacerea a capatat o noua dimensiune o data cu descoperirea unor sume dubioase suplimentare in valoare de 857 milioane de euro in conturile din perioada 2000-2006. Mai mult, grupul a recunoscut ca flagelul coruptiei afecteaza toate activitatile sale, in toate tarile. Anchete se afla in curs in Elvetia, Italia, Grecia, China, Ungaria, Indonezia, Norvegia, Israel si Rusia.

"Afacerea Siemens este un avertisment pentru alte intreprinderi, care observa totul cu mare atentie", declara avocata specializata, Ulrike Unger. Peter van Blomberg, expert al organizatiei nonguvernamentale Transparency International (TI), are impresia "ca astfel de cazuri, cum este Siemens, provoaca un soc incat intreprinderile cauta sa se protejeze de coruptie". In intreaga Germanie, consiliile de supraveghere si investitorii sunt acum avertizati si nu doresc sa treaca prin surprize neplacute comparabile.
Austriacul Peter Loscher, numit director in mai si aflat la comanda din iulie, primul sef recrutat in exterior de la crearea Siemens in urma cu 160 de ani, este decis sa clarifice nebuloasa structura a conglomeratului care va fi articulata in jurul a trei piloni – industrie, energie, sanatate –, in loc de zece cati erau pana acum. Loscher a numit in conducere un manager anticoruptie, un "Mr. Proper", venit de la firma americana General Electric, marele concurent si model mai mult sau mai putin recunoscut de catre Siemens.
Germania a cunoscut in ultimii ani scandaluri de coruptie la mari nume din economie – BMW, Infineon, Daimler sau Volkswagen. De doi ani, Volkswagen, primul constructor european de automobile, cauta sa stearga urmele dupa dezvaluirea sumelor ilicite varsate pentru a cumpara pacea sociala cu voiaje exotice cu prostituate. Al treilea proces in aceasta afacere se va deschide pe 15 noiembrie.

Asa cum declara Britta Bennenberg, profesor la universitatea din Bielefeld si coautor al unei carti intitulate "Coruptia in Germania, portretul unui sector in expansiune", in aceasta tara coruptia este un fenomen larg raspandit: "Coruptia este adesea vazuta ca o politica comerciala normala".
Potrivit unui clasament anual realizat de Transparency International, in 30 de state industrializate, Germania se afla pe locul 7 intre economiile cel mai putin corupte. si asta in timp ce ramane prima tara exportatoare la nivel mondial. Campionii mondiali ai exporturilor nu sunt si campioni la coruptie, este o veste buna, arata Peter von Blomberg, adaugand "cu o nota de 7 din 10, Germania nu este perfecta, problema coruptiei fiind departe de a fi reglementata".

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă