11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialINFOGRAFIC Criza refugiaților, explicată: Șapte milioane de migranți așteaptă în prezent să...

INFOGRAFIC Criza refugiaților, explicată: Șapte milioane de migranți așteaptă în prezent să ajungă în Europa

Organizația Internațională pentru Migrație și Agenția pentru Migrații a ONU au raportat că numărul de migranți ce vor să ajungă în Europa Occidentală este în creștere alarmantă, 650.000 ajungând deja din ianuarie până în prezent.

Îngrijorătoare sunt rapoartele estimative ale organizațiilor de profil, care avertizează că aproape șapte milioane de migranți intenționează să ajungă în Europa. Un milion se află în Libia, alt milion în Egipt, 430.000 în Algeria, 160.000 în Tunisia, 50.000 în Maroc, 720.000 în Iordania, 3,3 milioane în Turcia.



O afacere de miliarde de dolari

Din acest total, 2,5 milioane sunt în faza așteptării ambarcațiunii care să-i ducă spre Occident. Este vorba despre refugiați din Siria și o regiune din Irak și migranți economic din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Cu toate măsurile luate pentru a stopa traficul de migranți, acesta nu poate fi oprit, pentru că este cel mai profitabil „comerț“ la ora actuală,  aducând venituri de milioane de dolari de grupare. În funcție de distanță și numărul de membri, un „traseu“ costă între 1.000 și 2.000 de dolari.

Pe rutele utilizate până în prezent, Grecia, Italia, Spania, numărul migranților este în scădere. În schimb, o altă rută, până nu demult nu prea frecventată, incluzând Bulgaria și România ca țări de tranzit, fluxul este în creștere. Vorbim deocamdată de mii de persoane, însă din cauza măsurilor drastice de a diminua traficul pe rutele maritime spre Grecia și Italia, fluxul va spori pe această rută.

Numai Turcia, dacă devine „permisivă“, cum a mai fost în urmă cu doi ani, poate invada Europa cu migranți și refugiați. Iar țările europene, nici cele mai bogate, nu au infrastructura necesară să facă față unui asemenea val uriaș, iar măsura UE de relocare prin cote impuse nu rezolvă nici situația actuală, nici pe cea viitoare, mult mai complexă. Nici ofertarea țărilor de unde se îmbarcă migranții cu zeci de milioane de dolari pentru a opri traficul nu este o soluție durabilă.

Grupul Internațional de Criză a estimat că traficanții câștigă anual peste un miliard de dolari numai în Libia. În condițiile înăspririi controalelor pe rutele clasice, vreo 250 de kilometri de frontieră România-Serbia formează noul El Dorado pentru traficanții de migranți, cu filiere sârbe tot mai implicate. Pentru că ruta este mai riscantă, în sensul că pot fi prinși de polițiile de frontieră, „un traseu“ costă între 2.000 și 3.000 de euro de persoană.

Pericolul terorismului

Odată cu valul de migranți, se pot infiltra în Europa și teroriști, unii cu misiuni bine definite, alții în retragere de pe fronturile din Siria și Irak. Sunt 20.000 de jiha­diști străini care luptă în Siria și Irak, dintre care aproape 10.000 din CIS. Turcia a interzis intrarea pe teritoriul său a peste 4.000 de cetățeni ruși din 2011, suspectați că vor să se alăture ISIS. Alți 54.000 de cetățeni din alte 146 de țări au fost blocați să intre din același motiv. Mii de luptători au fost recrutați de Iran din Afganistan și Pakistan pentru a ajunge în Siria. O „armată“ ce va vrea să se întoarcă la „vatră“.

Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) a luat în discuție problema terorismului și a admis că este necesar un proiect de regulament în acest sens, după atentatele recente care au afectat cinci state europene, inclusiv Franța și Germania, care au cerut celorlalte țări membre ale spațiului Schengen să accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor excepționale ce pot fi instituite la frontierele interne. Totodată s-a propus și crearea unei unități europene de informații pentru a răspunde amenințării teroriste, cu obiectivul de a îmbunătăți schimburile de date despre teroriști și combatanți străi­ni.    

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă