11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIpoteză de lucru a FBI și CIA: Rușii testează pe diplomații americani...

Ipoteză de lucru a FBI și CIA: Rușii testează pe diplomații americani de la Havana o armă sonică! SUA și-ar putea închide ambasada din Cuba

UPDATE 11,00: Statele Unite analizează posiilitatea de a-şi închide Ambasada din capitala Cubei, în uma informaţiilor privind un posibil atac cu o armă sonică, ce le-ar fi produs probleme de sănătate angajaţilor Ambasadei, informează BBC.

Secretarul de Stat Rex Tillerson a declarat că o decizie în acest sens este “în curs de evaluare”. „Este o chestiune foarte gravă”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.


La cei 21 de americani atacați în Cuba cu o armă sonică necunoscută, s-au adăugat și zece diplomați canadieni.

„Un sunet țiuitor l-a făcut să sară din pat. Doar câțiva pași a făcut și zgomotul a dispărut. A stat câteva momente să-și revină, apoi s-a așezat din nou în pat. La scurt timp, zgomotul țiuitor l-a lovit din nou. Era ca și cum acel sunet tăios tăia pereții și se concentra asupra patului, asupra lui. Apoi au început probleme de auz, de vorbire, plus stări de confuzie.”

Efectele armei misterioase

Așa arată mărturia unuia dintre cei 21 de diplomați americani din Cuba atacați de „o armă necunoscută”, după cum reiese din ancheta FBI. Celelalte declarații sunt similare, diferind doar în detalii secundare, de exemplu la descrierea sunetului. Unii l-au comparat cu alarma de la ceasul deșteptător, ce dispărea dacă ieșeau din „raza de acțiune”, alții îl comparau cu o vibrație ce avea tot efect sonic în urechi. Alții n-u auzit nimic, dar „au simțit”, iar apoi au avut aceleași simptome ca ceilalți. Mai diferă și timpul expunerii, de la câteva secunde percepute ca foarte iritante, la un minut, două, dar mai scăzute în intensitate.

Toate atacurile s-au petrecut noaptea. SUA și Cuba nu au făcut publicitate prea mare acestor incidente, deoarece nu au răspuns cu privire la natura atacului. Diplomații americani atacați au fost retrași de la posturi pentru a primi tratament în SUA, unii pentru pierderea totală a auzului. Alții au fost trimiși, dar și aceștia au fost atacați, ultimii chiar în luna septembrie. Acestora li s-au adăugat și zece diplomați canadieni, atacați recent, ceea ce adâncește misterul. Spre deosebire de SUA, Canada a menținut relații foarte bune cu Cuba, nu există nici măcar un motiv al agresării acestora.

Ancheta FBI și CIA

Incidentele au debutat la sfârșitul anului trecut, fiind recunoscute oficial abia în august. Sunt considerate foarte grave având în vedere că SUA și Cuba abia și-au reluat relațiile diplomatice. Inițial, Departamentul american de Stat a raportat autorităților cubaneze incidentele și a trimis personal medical la Havana, care a tratat efectele, fără să poată stabili exact cauza. Nici specialiștii cubanezi n-au putut determina cauza. Ulterior, diplomații au fost aduși acasă.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a recunoscut incidentele, dar nu a intrat în detalii asupra naturii atacurilor, susținând că, din cauza multitudinii simptomelor, și sursele ce le-au provocat pot fi diverse. „Sunt multe chestiuni pe care nu le cunoaștem”, a declarat Nauert. Cazurile au intrat în atenția FBI și a specialiștilor CIA. S-a putut stabili cu un grad mare de certitudine în care camere ale rezidențelor diplomaților s-au petrecut atacurile, chiar în ce parte anume a camerelor, dar natura agresiunii nu a putut fi stabilită. „Nu există a explicație rezonabilă”, a declarat un fost ofițer american care a lucrat la Havana. „E doar un mister, căruia i se adaugă alt mister, apoi alt mister. Aici ne situăm”, a spus acesta. Primele indicii duceau la ipoteza folosirii unei arme sonice, folosită de cubanezi, dintre cei ce se opuneau relațiilor americano-cubaneze. Istoricul tensiunilor dintre cele două țări are întâmplări inimaginabile în lumea spionajului, cu „iz exotic”, ca trabucuri otrăvite, scoici explozive, femei-bombe, și la propriu și la figurat. De aceea, de la debutul acestor incidente, americanii n-au avut încredere în cubanezi. Și invers. Însă cubanezii s-au străduit să elucideze misterl. Iar leziunile ușoare ale creierului suferite de victime, în unele cazuri, au exclus arma sonică.

Unele dintre victime încă suferă de o amnezie a cuvintelor, „nu le vin pe buze”, au o dificultate de concentrare. Se pare că efectele sunt de durată, unele pot deveni permanente, ceea ce iarăși exclude arma sonică. Cubanezii s-au străduit la nivel logistic să înlăture riscul cunoașterii reședințelor , orarele și traseele deplasărilor. Nimic nu a mers. Unul dintre diplomați a fost atacat într-o cameră de la etajul superior, proaspăt renovat, al Hotelului Capri. În prezent, serviciile secrete americane iau în calcul o cooperare între o anumită branșă a Securității cubaneze și ruși, aceștia fiind cei mai avansați în domeniul armelor neconvenționale. Iar arma în cauză nu se încadrează în nimic cunoscut până în prezent. Se pare că acum este testată pe viu.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă