13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia susține că NATO a adus armament ofensiv la frontierele sale, pe...

Rusia susține că NATO a adus armament ofensiv la frontierele sale, pe teritoriile României, Bulgariei, Poloniei și Țărilor Baltice. Oficial rus: Sistemele antirachetă din Europa permit SUA să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei

Potrivit unor "scenarii pesimiste", Rusia ar urma să adopte măsuri de ripostă la adresa NATO, întrucât Alianța Atlantică a adus armament ofensiv la frontierele sale, a anunțat miercuri generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major al Rusiei, citat de agenția oficială TASS.

"Arme ofensive au fost plasate de-a lungul întregii linii de contact cu Rusia. Capacitatea aerodromurilor și a porturilor a fost mărită", a susținut generalul Valery Gerasimov.

Aceste măsuri vor permite și dislocarea la frontierele Rusiei a "Forței de Răspuns" a NATO, susține oficialul rus.

Gerasimov a precizat că NATO a adus "formațiuni adiționale și infrastructură de comandament" în cele trei state baltice, în România, Bulgaria și Polonia, că și-a intensificat acțiunile de recunoaștere de-a lungul frontierelor Rusiei și că a dublat numărul de exerciții militare în estul Europei.

Șeful Statului Major al Rusiei a mai susținut că, în acest context, "crește riscul unor incidente militare" și că piloți din țări NATO care nu dețin armament nuclear "se antrenează pentru a folosi asemenea arme".

Viktor Poznihir, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse, spune că sistemele antirachetă instalate la baze din Europa permit Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare împotriva Rusiei, potrivit Sputnik.

"Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei", a declarat miercuri locotenent-generalul Viktor Poznihir.

"Reprezentanţii Rusiei au lansat apeluri frecvente adresate părţii americane, atrăgând atenţia asupra riscurilor prezentate de sistemul global antirachetă asupra echilibrului strategic mondial. Dar acţiunile sunt ignorate. Statele Unite susţin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi Chinei. Dar … rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul", a explicat oficialul militar rus, citat de ediţia internaţională a agenţiei Sputnik.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă