13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialRusia și Turcia au invitat reprezentanţii SUA la reuniunea de la Astana,...

Rusia și Turcia au invitat reprezentanţii SUA la reuniunea de la Astana, unde se vor desfăşura convorbirile de pace privind criza din Siria

Rusia şi Turcia s-au pus de acord asupra hotărârii de a invita reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii la convorbirile privind misiunile de pace referitoare la criza din Siria care vor avea loc în această lună în capitala kazahă, Astana, a anunțat sâmbătă ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de Agerpres.

Opoziția politică siriană, insă, a afirmat că susține convorbirile cu reprezentanții regimului de la Damasc în legătură cu soluționarea conflictului. Reuniunea din capitala kazahă, organizată sub egida Rusiei, Turciei și Iranului, va avea loc pe 23 ianuarie.

”Referitor la reuniunea de la Astana, comitetul își afirmă sprijinul pentru delegația militară și își exprimă speranța că reuniunea va consolida încetarea focului”, a declarat Înaltul comitet pentru negocieri (HCN), ce regrupează o mare parte a opoziției siriene, într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni desfășurate la Riad.

HCN și-a exprimat speranța că reuniunea va ‘restabili încrederea’ prin aplicarea rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, în special a articolelor privitoare la distribuirea ajutoarelor și la eliberarea deținuților.

Adoptată la finalul lui 2015, rezoluția stabilește o foaie de parcurs pentru o soluție politică la criza din Siria. În afară de negocieri putere-opoziție și o încetare a focului, textul prevede crearea unui guvern de tranziție și organizarea de alegeri.

Negocierile de la Astana privind viitorul Siriei au fost anunțate la finalul lunii decembrie după intrarea în vigoare a unei noi încetări a focului în Siria, unde conflictul armat s-a soldat cu peste 310.000 de morți începând din 2011, a adăugat sursa citată.

Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă