Rusia ameninţă Israelul: „Armatele noastre se vor ciocni!” Moscova acuză Tel Aviv-ul că se amestecă în planurile lui Putin pentru Siria

de Adina Mutar , 21 martie 2017 - stire actualizata la ora 00:39, 22 martie 2017
Rusia ameninţă Israelul: „Armatele noastre se vor ciocni!” Moscova acuză Tel Aviv-ul că se amestecă în planurile lui Putin pentru Siria

Ultimele desfășurări ale conflictului din Orientul Mijlociu sunt năucitoare. Chiar și ținut la putere de ruși, nimic nu-l putea motiva pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, să atace Israelul cu o rachetă S-200.

Lansarea rachetei, mai ales când avionul de luptă israelian părăsise spațiul aerian sirian, este de-a dreptul o declarație de război. Cum Bashar al-Assad nu face nimic de capul lui, fiind invadat de trupe rusești și miliții șiite care-l țin încă la putere într-un Damasc tot mai redus ca zonă sigură, conflictul a degenerat în tensiuni între Israel și Rusia.

Atacuri în apropierea trupelor rusești

Israelul a efectuat vineri un atac aerian în vecinătatea unei baze a regimului Assad, „T4”, de lângă Palmira, unde s-ar fi pregătit un convoi de arme pentru organizația teroristă libaneză Hezbollah. T4 este baza principală a avioanelor iraniene care aduc muniție, trupe, echipamente de război pentru regimul Assad și pentru Hezbollah. În aceeași bază se află elicopterele de atac și trupe rusești, de aceea se credea că nu va îndrăzni nimeni s-o atace. În bombardament, Hezbollah a pierdut un comandant, pe Badee Hamiyeh, responsabil pentru acțiunile din regiunea Golan.

Bashar al-Assad a ripostat cu o rachetă S-200, care a fost interceptată de sistemul antirachetă israelian Arrow. În plus, atât Bashar al-Assad, cât și Hezbollah au amenințat Israelul că, dacă mai efectuează vreun atac pe teritoriul sirian, vor fi întâmpinați și doborâți de S-200. Israelul a avut două replici la amenințări. Prima, prin intermediul ministrului Apărării, Avigdor Lieberman, care a anunțat Damascul că-i va distruge întregul sistem antiaerian, și Libanul, că va porni război împotriva teroriștilor de pe teritoriul său. A doua acțiune a Israelului a fost uciderea, duminică, prin intermediul unei drone, a lui Yasser Sayad, lider al „Brigăzii pentru eliberarea Golanului”, care se deplasa cu mașina la o întâlnire cu comandanți Hezbollah, în Hermon.

Ambasadorul israelian, chemat de două ori la Kremlin

După bombardamentul asupra bazei T4, ambasadorul Israelului la Moscova, Cary Koren, care-și ocupase postul în urmă cu o zi, a fost chemat la Kremlin pentru clarificări. Adjunctul ministrului de Externe, Mihail Bogdanov, i-a cerut lui Koren să transmită un mesaj ferm la Tel Aviv: „Încetați să vă mai amestecați în planurile Rusiei pentru Siria!”.

Cu o săptămână înainte, aflați în vizită la Moscova, însuși premierul israelian Benjamin Netanyahu și directorul serviciului de informații al Armatei, generalul Hartzl Halevi, i-au arătat lui Putin hărți cu mișcările luptărilor Hezbollah în Quneitra, ceea ce era catalogat de israelieni ca inacceptabil. Conform înțelegerii mai vechi între Netanyahu și Putin, rușii n-ar fi trebuit să permită trupelor iraniene și Hezbollah să se desfășoare la granița cu Israelul. Însă chiar rușii negociaseră cu brigăzile locale ale rebelilor să cedeze zona milițiilor șiite, inclusiv brigăzii irakiene Al-Nojba, antrenați pentru acțiuni militare în Hermon-Golan. După uciderea lui Yasser Sayad, ambasadorul israelian a fost chemat pentru a doua oară la Kremlin. De data asta, i s-a transmis că tocmai „s-a creat posibilitatea ca cele două armate, a Israelului și a Rusiei, să se ciocnească în Siria. „Pentru mai bine sau pentru mai rău!”, a subliniat Bogdanov.

Damascul, ținta unui atac-surpriză al rebelilor

Lupte violente au izbucnit duminică în estul Damascului după un atac-surpriză al rebelilor, care au încercat să avanseze spre centrul orașului. Luptătorii și-au lansat atacul împotriva forțelor proregim pornind din cartierul Jobar, cel mai apropiat de centrul capitalei siriene. Rebelii au declanșat ofensiva pentru a veni în ajutorul insurgenților din trei cartiere nordice ale orașului, supuși bombardamentelor sistematice ale regimului și rușilor. O nouă rundă de negocieri este prevăzută să înceapă miercuri, la Geneva, sub egida ONU. Toate eforturile diplomatice, patronate sau nu de ONU, au eșuat în găsirea unei soluții la conflictul care devastează Siria de șase ani. Epurarea etnică și regioasă continuă, însă, sub presiunile rușilor. În acest weekend, orașul Homs a fost „evacuat” de revoluționari, fiind preluat de milițiile șiite.

Comentarii

 • hihihi

  19 aprilie 2017 10:56

  Israelienii au mai distrus 17 cele mai bune sisteme de rachete rusesti in Siria si doborat 100 cele mai bune avioane rusesti, concomitent, fara sa piarda un avion. Asa ca rusii le stiu de frica si le-au cerut permisiunea cand au mers in Siria. Prima intalnire au avut-o cu ei. Insa daca vor continua sa fie aliati cu teroristii de la Hezbollah si cu iranienii, vor ramane fara Siria...

  raspunde comentariului
 • Didos

  14 aprilie 2017 11:59

  Eu nu inteleg de ce SUA co. poarta razboi numai cu ISIS. Acesta este numai varful eisbergului , iar in spatele lui , stau adevaratii vinovati , cei care au mosit si nasit , aceasta organizatie terorista , cei care o sustine logistic si financiar . Acolo este radacina raului si a terorismului islamic ! Ma rog ,este doar o parere personala !

  raspunde comentariului
 • dorinteodor

  12 aprilie 2017 23:06

  incapatinarea rusilor de a-l sustine pe assad este perfect justificata din punctul lor de vedere. dupa pacificarea siriei, tara trebuie reconstruita. cei care pot sa o reconstruiasca sint americanii, europenii sau chinezii. oricine dintre acestia vor reconstrui tara, inclusiv chinezii, vor elimina pe rusi din siria. si rusii stiu asta si vor face orice, inclusiv folosirea de gaze ucigatoare, inclusiv conflicte militare cu israelul sustinut de americani, ca sa-l sustina pe assad. urita situatie iar la un moment dat poporul sirian se va intreba pentru ce se lupta....

  raspunde comentariului
 • pandele

  02 aprilie 2017 11:00

  Israel e buturuga mica, pe teritoriului Orientului Mijlociu rushii stiu bine ca n-au nici o sansa contra lor....

  raspunde comentariului
 • relativ

  31 martie 2017 21:25

  --- ma-i ia mai da-te si Alupigus! -- ce sti tu despre istoria Israelului? -- daca ai sti adevarul ai amuti --- asadar documenteaza-te fara a fi partinitor din cauza unor j-a-v-r-e antisemite.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  22 martie 2017 14:01

  ji da nii vor face ce vor atita timp cit li se permite. de la infiintarea statului israel caracterul lor pradator s-a desfasurat din plin cu complicitatea tradatorilor americani si lasitatea lumii.....

  raspunde comentariului
  • relativ

   31 martie 2017 21:23

   --- ma-i ia mai da-te si Alupigus! -- ce sti tu despre istoria Israelului? -- daca ai sti adevarul ai amuti --- asadar documenteaza-te fara a fi partinitor din cauza unor j-a-v-r-e antisemite.

   raspunde comentariului
  • eugen raduca

   22 martie 2017 15:45

   Nu sunt nici un " eugen raduca " , tastez din Tiraspol , sunt rapanosul de troll rus Constantin Moldovean Tiraspol , am primit instructiuni sa incep hantaneala pe israelini , cu Erdogan , de moment , am terminat besteleala , sa vedem pana cand . Ne adaptam si noi , vuvuzelele staliniste , dupa cum ne convine noua , rusilor , in functie de instructiunile primite .Slava Stalin !

   raspunde comentariului
 • ROMANII @ Mandrean Paul facebook

  22 martie 2017 12:22

  Toata stima , iti urmarim si comentariile din " Adevarul " , esti UN MANDREAN DE ROMAN ADEVARAT ! Daca te pui spate -n spate cu Lacunza , zob faceti Scoala de olghinti de pe Savuskina 55 . Felicitari !

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=WY7V1NSmwB0

   24 martie 2017 2:46

   ...rrrumîne, da' dacî sî pun față-'n-spati, Mîndrian cu șielalaltu' ? ...ca la "strângeți hora, băi băieți, să v'-ajungă-'n coor la toți !"... Că doar ăsta e un bobor vitiaz ce se trage "dîn doi bărbați cu brațe tari, șî cu voința oțelită, cu minți dăștepte șî ștăngi marrri"... Da' Mîndrian în iezărcițu' fonțiunii trăbă niaparat sî aibî prieziervativu' pi capu' lui privind la lunî și samînî c'-un cap di pulî...

   raspunde comentariului
   • Continuare 2, 46

    26 martie 2017 12:40

    La 3 noaptea joc conga prin bojdeuca , m-au imbarligat 2 negrii si am rozeta zdrentuita , ari niste stangi mari , ca bulanele de la melitie . .....hop, hop , hop-sia-sa ! Unul se uita chioras la narile mele , cine stie ce-i vine perversului , celalt m-a pus sa scot placile dentare ....Valeuuuuuuu........!

    raspunde comentariului
 • Cum înecăturile Geme ne

  22 martie 2017 1:35

  România are abonament la flautul strategic din primul rând fix la pupitrul dirijorului iar evreii au devenit parteneri ai compozitorului...

  raspunde comentariului
 • ArianussHD

  22 martie 2017 0:51

  Heteroristul Futin la contrabasul sinfoniei nr 3 ecce spaima kurcubeului precum țeapa destinului între buccile despicate ale bibliei, noul și vechiul testament...

  raspunde comentariului
 • grandomania bolsevica

  21 martie 2017 21:40

  Pe bolsevici nu-i intrece nimeni la manat c'at .

  raspunde comentariului
 • Goi

  21 martie 2017 21:25

  Rusii fac galagie sa auda americanii dar nu sunt capabili de a purta razboi cu Israelul..

  raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  21 martie 2017 21:20

  Nu prea mai intelege nimeni ce planuri au rusii in Siria, dar in mod evident intr-un fel sau altul ataca pe toata lumea. Nu stiu cum se va termina toata nebunia asta inceputa din plictseala lui Putin, dar este momentul sa i se puna capat intr-un fel.

  raspunde comentariului
 • FLEGMA MELESCANU

  21 martie 2017 19:26

  PUTIN SI ERDOGAN VOR FI SACRIFICATI DEOARECE CREAZA AMBII PROBLEME GEOSTRATEGICE DE AMPLOARE DUPA AL 2 LEA RAZBOI MONDIAL

  raspunde comentariului
 • idiotul futin

  21 martie 2017 19:08

  futin e belit daca crede ca se poate bate cu toti

  raspunde comentariului
 • iasnst

  21 martie 2017 16:59

  Tot asa vocal devenise si Sadam Husein .mai tineti minte cum le arata el arma americanilor?Si ce s-a ales de el .Nu va mai mistrocizati mai rusnacilor ca nu veti reusi sa-i invingeti pe evrei.Putin striga de frica ,asta in mod sigur.El stie ce-l asteapta curand,veti vedea.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  21 martie 2017 14:20

  Nu cred ca Putin risca sa se bata cu Israelul si-ar da foc la valiza.

  raspunde comentariului
  • relativ

   31 martie 2017 21:41

   --- nu este de subestimat Rusia --- dar Israelul este "o piatra" tare pentru orice putere militara --- eu cred ca totul este doar de fatada,-- se joaca tare din mai multe motive -- inteligenta rusilor va prima si nu se va ajunge la un conflict militar, speram. -- In ceea ce priveste postacii, astia sunt doar un morman de r-a-h-a-t -- slujesc cativa antisemiti I_M_P_U_T_I_T_I. --- Cei "mari" cunosc adevarul.

   raspunde comentariului
  • Müller

   21 martie 2017 21:29

   Puțin n-are nimic de riscat, are tot sprijinul Europei de vest. Ba mai mult, are destul tupeu să-i facă și pe ei fasciști, cu toată propaganda lui

   raspunde comentariului
 • dusu

  21 martie 2017 13:31

  in Transilvania romini au practicat o epurare etnica mai pasnica ar trebui si rusi sa gaseasca un cumparator ptr siiti

  raspunde comentariului
  • arcasu`

   21 martie 2017 13:57

   ...iarasi o soogi fara s-o uzi?! ...va`n gura de frustrati si alogeni spurcati!

   raspunde comentariului
   • dusu @ arcasu

    21 martie 2017 17:59

    E foame mare la Tiraspol ,molfai printre jinjii pana lacrimeaza pipeta zbarlita , imi trece laringita cu propolisul din ciubarele romanilor ....hihihihihi

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design