14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRusia acuză SUA că și-a consolidat ilegal prezența militară în Polonia și...

Rusia acuză SUA că și-a consolidat ilegal prezența militară în Polonia și zona baltică

Rusia a acuzat joi Statele Unite ale Americii că și-au consolidat în mod ilegal prezența militară în Polonia și zona baltică, prin desfășurarea 'discretă' a unei întregi divizii mecanizate, ceea ce încalcă Actul fondator NATO-Rusia, pactul principal care guvernează relațiile Moscovei cu Alianța Nod-Atlantică, transmite Reuters, via Agerpres.

Potrivit Ministerului Apărării rus, presupusa încălcare a pactului a avut loc în timp ce Rusia desfășura amplul exercițiu militar 'Zapad-2017', împreună cu aliatul său Belarus, în luna septembrie.

Conform generalului-maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului, personalul Brigăzii a 3-a mecanizate de luptă a armatei americane urma să își încheie prezența 'prin rotație' în regiune, iar echipamentele să fie preluate de Brigada succesoare, a 2-a mecanizată, 'pentru ca Actul fondator NATO-Rusia să nu fie încălcat'.

În realitate, a declarat generalul Konașenkov, Brigada a 2-a a fost desfășurată 'în mod discret' în Polonia cu propriile vehicule blindate, în timp ce tancuri și vehicule blindate ale Brigăzii a 3-a au rămas pe loc și pot fi puse în funcțiune într-un interval de două ore prin aducerea de trupe de la baza americană de la Ramstein, din Germania.

'Așadar, în ciuda declarațiilor din partea NATO și a SUA despre 'natura nesemnificativă' a trupelor concentrate de-a lungul frontierei ruse, a fost desfășurată o divizie mecanizată, nu o brigadă', a declarat generalul Konașenkov.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă