9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialRusia a arestat șase persoane acuzate că sunt membri ISIS și că...

Rusia a arestat șase persoane acuzate că sunt membri ISIS și că plănuiau atentate. Cel puțin un suspect provine din Republica Moldova

Mai multe atentate puse la cale în Rusia de militanți afiliați grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au fost dejucate iar șase persoane au fost arestate joi la Moscova și Samara (pe Volga), au anunțat serviciile ruse de securitate, FSB, relatează AFP citată de Agerpres.

“Patru membri ai unui grup terorist au fost arestați” după o operațiune desfășurată în sudul capitalei Rusiei, a informat FSB într-un comunicat.

Grupul “plănuise o serie de atacuri teroriste de anvergură la Moscova cu ajutorul unor puternice dispozitive artizanale”, a adăugat serviciul, precizând că bărbații arestați sunt originar din Tadjikistan și Moldova.

Ei acționau “la ordinele directe ale unui emisar al organizației teroriste Stat Islamic aflat în Turcia”, potrivit FSB.

Operațiunea desfășurată joi a permis confiscarea de arme și muniție, precum și “unei mari cantități de materiale destinate fabricării de dispozitive explozive puternice”, a subliniat acesta.

Într-un al doilea comunicat, FSB a anunțat ulterior arestarea la Samara a altor doi membri ai SI. Potrivit serviciilor speciale ruse, la domiciliul celor doi indivizi originari din Asia Centrală și născuți în 1992 și, respectiv, 1995, au fost descoperite substanțe pentru fabricarea unui kilogram de trinitrotoluen (TNT).

FSB nu a precizat dacă aceste noi arestări au legătură cu operațiunea efectuată în cursul dimineții la Moscova.

Serviciile ruse de securitate au anunțat în noiembrie că au dejucat o serie de atentate programate la Moscova și Sankt-Petersburg și au arestat zece jihadiști din SI, originari din Asia Centrală.

Rusia desfășoară de peste un an o campanie de bombardamente aeriene în Siria în sprijinul forțelor președintelui Bashar Al-Assad, un ajutor care a permis trupelor guvernamentale printre altele să preia controlul aproape complet asupra orașului Alep.

Cel puțin 7.000 de indivizi originari din fosta Uniune Sovietică, dintre care 2.900 de ruși, s-au alăturat grupărilor jihadiste în Siria și Irak, mai ales organizației Stat Islamic, potrivit serviciilor ruse de informații.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

BEC a admis constituirea alianței electorale PSD-PNL pentru alegerile locale și europarlamentare

Biroul Electoral Central a admis, marţi, protocolul de constituire a alianţei electorale PSD - PNL. Decizia a fost publicată pe site-ul BEC. „Ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă