6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPedepse dure pentru doi ucraineni acuzați că au luptat în Cecenia. Poroşenko:...

Pedepse dure pentru doi ucraineni acuzați că au luptat în Cecenia. Poroşenko: Rusia e pe cale să valideze pseudoverdicte fără să gândească

Doi ucraineni au fost condamnați, joi, la închisoare, de un tribunal rus, pe motiv că ar fi luptat împotriva armatei ruse alături de separatişti, în timpul primului război din Cecenia, informează AFP, citat de Agerpres.

Curtea Supremă a Ceceniei, republică instabilă din Caucazul rus, i-a condamnat pe Stanislav Klih şi pe Mikola Karpiuk la 20 şi, respectiv, 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru că ar fi provocat moartea mai multor zeci de cetăţeni şi soldaţi ruşi în 1994 şi 1995. 

Avocatul lor, Ilia Novikov, care a reprezentat-o şi pe Nadia Savcenko, pilotul ucrainean eliberat în schimbul a doi militari ruşi bănuiţi că ar fi luptat în estul Ucrainei, a lăsat să se înţeleagă că şi aceşti doi ucraineni ar putea fi eliberaţi. 

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a întâlnit joi cu ceilalţi doi avocaţi ai Nadiei Savcenko. El a comparat cazul ei cu cel al lui Klih şi Karpiuk, afirmând că Rusia este pur şi simplu pe cale „să valideze pseudoverdicte fără să gândească”. Șeful statului ucrainean a adăugat că Ucraina „se va bate pentru ei” și va face „toate eforturile posibile” pentru a-i aduce acasă.

Stanislav Klih, profesor de istorie, şi Mikola Karpiuk, înalt responsabil al mişcărilor ultranaţionaliste ucrainene UNA-UNSO şi Pravîi Sektor, fuseseră arestaţi în mai şi, respectiv, august 2014, în timp ce se aflau în Rusia. Potrivit apărătorilor lor, ei nu au fost niciodată în Cecenia înainte de procesul lor demarat în septembrie 2015 şi au făcut declaraţiile care îi incriminează după ce au fost supuşi unor torturi violente. 

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Mariana Betsa, a denunţat un „verdict ruşinos într-un proces fabricat în întregime” şi a cerut eliberarea lor. Totodată, organizaţia neguvernamentală rusă de apărare a drepturilor omului Memorial a apreciat că există „multe probe că procesul s-a bazat pe calomnii şi pe acuzaţii false”. 

În Cecenia au avut loc două războaie sângeroase în 1994-1996 şi în 1999 între forţele ruseşti şi o rebeliune care s-a islamizat progresiv, extinzându-se peste frontierele acestei mici republici din Caucaz. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă