15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRusia: Declarațiile SUA despre pregătirea unui presupus atac chimic complică discuțiile de...

Rusia: Declarațiile SUA despre pregătirea unui presupus atac chimic complică discuțiile de pace în Siria

Afirmațiile SUA potrivit cărora guvernul sirian ar pregăti un atac cu arme chimice complică negocierile de pace cu privire la Siria, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Ghennadi Gatilov agenției de presă RIA Novosti, potrivit Reuters, via Agerpres.

Washingtonul a amenințat marți cu represalii autoritățile siriene în cazul unui alt atac cu arme chimice, în baza unor informații provenind de la serviciile secrete despre ceea ce par a fi pregătiri active pe un aeroport sirian, același care a fost utilizat pentru presupusul atac chimic din 4 aprilie.

Gatilov a avertizat SUA împotriva oricăror acțiuni unilaterale în Siria, întrucât acestea încalcă suveranitatea țării și nu ar fi motivate de vreo necesitate militară. "Declarațiile că forțele armate siriene s-ar pregăti de utilizarea armelor chimice reprezintă un nonsens absolut. Niște presupuneri fără fundament", a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că partea americană nu a prezentat nicio dovadă în această privință.

Presupusul atac chimic din 4 aprilie la Khan Shaykhun, în provincia Idlib (nord-vest), soldat cu 88 de morți, între care 31 de copii, a provocat indignare în numeroase capitale occidentale, care au acuzat regimul lui Bashar al-Assad de acel atac.

Respectivul atac a provocat o ripostă militară din partea SUA, care au lansat 59 de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene din Siria, marcând astfel prima intervenție armată a Washingtonului împotriva regimului de la Damasc.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), atacul din provincia Idlib a fost al doilea "atac chimic" de la începutul conflictului în 2011, după cel cu gaz sarin, care a făcut peste 1.400 de morți la o periferie a Damascului în 2013. Moscova și Damascul resping acuzațiile occidentale.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă