12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania, Bulgaria, Grecia si Turcia nu vor fi protejate de scutul antiracheta...

Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia nu vor fi protejate de scutul antiracheta al SUA

Scutul american antiracheta nu va apara toate statele NATO, a declarat, astazi, Secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, flancul sud-estic al organizatiei – Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia – ramanand neacoperit, relateaza AFP.

Orice scut antiracheta menit sa protejeze Europa fata de pericolul unor eventuale rachete balistice, lansate de state care nu respecta legislatia internationala, ar trebui sa apere toate statele membre NATO, a afirmat el.

Dezbaterea privind sistemul de aparare impotriva rachetelor intercontinentale, pe care Statele Unite vor sa il instaleze in Polonia si Cehia, ar trebui extinsa la nivelul NATO, a subliniat Scheffer, in urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 26 de state membre ale Aliantei cu omologii lor din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

"Sistemul american, in cazul in care va fi instalat, nu va acoperi tot teritoriul Aliantei (…) dar sper ca, pana la urma, va exista un acord in legatura cu protejarea sa integrala", a declarat Scheffer, in timpul unei conferinte de presa comune cu Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa.

Scutul pe care SUA vor sa le instaleze in Cehia si Polonia, pentru a apara teritoriul american de un eventual atac cu racheta balistica lansat din nordul Iranului, va acoperi de asemenea trei sferturi din teritoriile statelor NATO, au declarat surse din cadrul Aliantei.

Totusi, flancul sud-estic al NATO – Bulgaria, Romania, Turcia si Grecia – nu va intra in raza de acoperire a acestuia, fiind astfel necesara completarea scutului cu alte sisteme antiracheta.

"Exista mai multe motive pentru a extinde dezbaterea la nivelul NATO, fara a interveni, desigur, in discutiile aflate in desfasurare intre prietenii nostri americani si prietenii nostri polonezi si cehi", a apreciat Scheffer.

Secretarul general a subliniat ca NATO ar trebui sa demareze aceste discutii pe tema scutului antiracheta in cadrul urmtoarelor doua reuniuni. Ambasadorii celor 26 de state ale Aliantei ar urma sa discute intre ei, apoi, "in numele transparentei fata de prietenii nostri rusi", cu reprezentantul Rusiei, tara ostila proiectului american, pana in prezent.

Moscova si-a exprimat din nou opozitia, vineri, cand ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat ca proiectul american "reprezinta o amenintare reala" pentru securitatea Rusiei.

Reuniunile, prevazute pentru 19 aprilie, ar urma sa fie extinse la nivelul expertilor din diferite capitale, pentru a discuta toate punctele de vedere.

Statele Unite intentioneaza sa incheie, inca de la sfarsitul anului 2007, acorduri bilaterale cu Varsovia si Praga.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă