20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRohani: Iranul va face totul pentru a proteja locurile sfinte şiite din...

Rohani: Iranul va face totul pentru a proteja locurile sfinte şiite din Irak

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri că Iranul, cu o populaţie majoritar şiită, "va face totul" pentru protejarea locurilor sfinte ale islamului şiit din Irak, în faţa ameninţării jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), relatează Mediafax.

"În legătură cu locurile sfinte ale imamilor şiiţi (din Irak), avertizăm marile puteri, pe lacheii lor, pe ucigaşii lor şi teroriştii că marele popor iranian va face totul pentru a le proteja", a declarat Rohani într-un discurs susţinut la Khoram-Abad, în apropiere de frontiera irakiană, difuzat în direct la televiziune.

El a citat patru oraşe irakiene în care se află mausolee ale unor imami şiiţi, şi anume Kerbala, Najaf, Kazimiyah şi Samarra, unde sute de mii de iranieni vin anual în pelerinaj.

Iranul este o ţară cu populaţie majoritar şiită – peste 90% dintre cei 77 de milioane de locuitori – la fel ca Irakul.

Din SIIL fac parte combatanţi extremişti sunniţi, care-i consideră pe şiiţi "apostaţi". Aceşti jihadişti au lansat o ofensivă, pe 9 iunie, şi au preluat controlul asupra mai multor oraşe irakiene.

Iranul şi-a oferit ajutorul Guvernului premierului şiit Nuri al-Maliki, declarându-se pregătit să-i pună la dispoziţie un ajutor, în cazul unei solicitări oficiale irakiene.

Potrivit lui Rohani, numeroşi voluntari iranieni s-au declarat pregătiţi să se ducă în Irak "pentru a proteja locurile sfinte şi a-i spulbera pe terorişti".

"Mulţumită lui Allah, există suficienţi voluntari şiiţi, sunniţi şi kurzi în Irak (pentru) a lupta împotriva teroriştilor" în această ţară, a adăugat preşedintele iranian.

Irakul este afectat de o săptămână de o ofensivă jihadistă. În cursul ofensivei, jihadiştii din cadrul SIIL, o grupare extremistă foarte activă în Siria, au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş al Irakului, Mosul, unei mari părţi a provinciei sale Ninive (nord), Tikrit şi altor districte din provinciile Salaheddine, Diyala (est) şi Kirkuk (nord).

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă