14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRegimul de la Phenian a testat a doua rachetă balistică intercontinentală. SUA...

Regimul de la Phenian a testat a doua rachetă balistică intercontinentală. SUA și Coreea de Sud pregătesc o ripostă militară

SUA, Japonia, Coreea de Sud, UE și Franța au condamnat al doilea tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în decurs de o lună, efectuat vineri de Coreea de Nord, ceea ce a determinat Washingtonul și Seulul să declare că iau în calcul "opțiuni de reacție militară", relatează sâmbătă AFP citată de Agerpres.

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că întregul teritoriu al SUA este în raza unei lovituri a Phenianului, după acest nou test cu rachetă, care a căzut în Marea Japoniei.

Agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA a asigurat sâmbătă că testul, supervizat personal de către Kim Jong-Un, a fost o reușită.

"Întregul teritoriu american este în raza tirului nostru, nu contează unde, nu contează când", a afirmat Kim Jong-Un.

Racheta testată este o versiune îmbunătățită a modelului Hwasong-14 ICBM, care a parcurs 998 km în 47 de minute, atingând o altitudine maximă de 3.724 metri.

Președintele american Donald Trump a afirmat că "SUA vor lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului național american și pentru a-și proteja aliații din regiune".

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat sâmbătă acest test, subliniind că ea "se opune încălcărilor de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU". Beijingul "speră că toate părțile vizate vor da dovadă de prudență și vor evita să intensifice tensiunile ".

Secretarul de stat american Rex Tillerson a estimat că "în calitate de susținători economici ai programului nuclear balistic" al Phenianului, Beijingul și Moscova poartă o "responsabilitate specială" în agravarea acestei amenințări.

Drept reacție, SUA și Coreea de Sud efectuează un exercițiu militar utilizând rachete tactice (ATACMS) sol-sol americane și rachete balistice sud-coreene Hyunmoo II, a indicat vineri seara un purtător de cuvânt al armatei terestre americane.

Exercițiul comun s-a desfășurat sâmbătă dimineață devreme, potrivit orei Seulului, la puțin după anunțarea de către Pentagon că șefii militari americani și sud-coreeni discutaseră despre "opțiuni de reacție militară".

Pentagonul pregătește de mai mult timp eventualitatea unui conflict cu Phenianul, dar limbajul tranșant utilizat marchează o evoluție. Anterior, el se mulțumea să critice tirurile, dar fără să menționeze opțiuni militare ca represalii.

Potrivit armatei terestre, rachetele ATACMS pot fi desfășurate rapid, permițând lovituri precise în adâncimea teritoriului pe toate tipurile de ținte.

Aceste dispozitive "lansaseră deja rachete în apele teritoriale ale Coreii de Sud de-a lungul coastei estice în 5 iulie", a precizat armata americană.

Coreea de Sud a anunțat, între altele, sâmbătă că ea intenționează să accelereze desfășurarea pe teritoriul său — înghețată în iulie — a scutului antirachetă american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), atrăgându-și un sever avertisment din partea Beijingului, care i s-a opus ferm.

Această desfășurare "nu va face decât să complice problemele", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez.

Agenția nord-coreeană KCNA a publicat sâmbătă un comunicat prin care promite, ca și de alte ori în trecut, "o soartă mizerabilă" guvernului Coreii de Sud dacă își continuă obiectivul de a desfășura THAAD.

Donald Trump avertizase vineri că testele nord-coreene constituie o acțiune "imprudentă și periculoasă", care vor "izola și mai mult" Coreea de Nord. "Amenințând lumea, aceste arme și teste izolează și mai mult Coreea de Nord, slăbindu-i economia și sărăcindu-i populația", a spus el.

Până în prezent, strategia americană — fie că este vorba de administrația Trump sau de cea a lui Barack Obama — nu și-a arătat roadele: în pofida unei înăspriri a sancțiunilor internaționale ale ONU și a presiunilor asupra Chinei, Phenianul și-a continuat programele balistic și nuclear.

Tirul de vineri survine după primul test reușit în 4 iulie, Ziua Independenței SUA, cu o rachetă ICBM presupusă a fi capabilă să atingă sud-vestul SUA. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă