14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRegimul de la Damasc susține că ar putea negocia autonomia kurzilor din...

Regimul de la Damasc susține că ar putea negocia autonomia kurzilor din Siria

Guvernul Siriei este deschis negocierilor cu etnicii kurzi în legătură cu cererea lor de autonomie în cadrul granițelor Siriei, a declarat ministrul de Externe de la Damasc, Walid al-Moualem, pe un ton conciliant, citat marți de Reuters, informează Agerpres.

Declarația ministrului a avut un ton conciliant, în timp ce tensiunile dintre cele două părți cresc în estul Siriei.

Potrivit agenției Sana, șeful diplomației siriene a afirmat, într-un interviu pentru Russia Today, că guvernul de la Damasc ar putea discuta cererea kurzilor după ce va fi învinsă gruparea Stat Islamic.

''Acest subiect este deschis negocierilor și discuțiilor și, când terminăm cu Daesh (Statul Islamic), putem sta (la masa discuțiilor) cu fiii noștri kurzi și să ajungem la o înțelegere privind o formulă pentru viitor'', a declarat Moualem.

Milițiile kurde din Siria, YPG, controlează un teritoriu din nordul Siriei, unde principalul partid kurd, PYD, și aliații săi au instaurat o autonomie de la izbucnirea războiului în Siria în 2011.

Kurzii sirieni spun că scopul lor este de a prezerva autonomia în cadrul unei Sirii descentralizate și că nu intenționează să urmeze calea kurzilor din Irak, care au organizat luni un referendum privind independența.

Moualem a reafirmat că guvernul său respinge referendumul kurzilor irakieni, spunând că Damascul susține unitatea Irakului, dar a precizat că etnicii kurzi din Siria ''doresc o formă de autonomie în cadrul granițelor Republicii Arabe Siriene''.

YPG a fost un partener major pentru coaliția condusă de SUA împotriva grupării Stat Islamic în estul și nordul Siriei, luptând în cadrul alianței Forțele Democratice Siriene (SDF).

În timp ce YPG și Damascul au evitat în general confruntarea, tensiunile au izbucnit când SDF, susținute de SUA, și armata siriană, ajutată de Rusia, au întreprins campanii separate împotriva Statului Islamic în provincia Deir Ezzor.

SDF a acuzat guvernul sirian și pe aliatul acestuia Rusia că i-a atacat luni pe luptătorii săi, ceea ce Moscova a respins.

Reuters amintește că, la începutul acestui an, Moualem a caracterizat lupta kurzilor sirieni împotriva Statului Islamic ca fiind legitimă și a sugerat că s-ar putea ajunge la un compromis cu ei. Președintele Bashar Al-Assad a promis că va lua din nou sub control întreaga Sirie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă