15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCenzura noului mileniu: Rusia și China caută mijloace pentru a controla Internetul,...

Cenzura noului mileniu: Rusia și China caută mijloace pentru a controla Internetul, prin intermediul sistemului Red Web

Kremlinul şi-a unit forţele cu autorităţile din China pentru a duce utilizatorii sub un control mai mare al statului.

O decizie a fost luată în această lună de Rusia şi China privind „Red Web“, sistem de filtraj şi de control a Internetului în cele două ţări, în cadrul unei colaborări fără precedent privind spaţiul cibernetic. Legislaţia anunţată îi conferă prioritate Krem-linului în ciberspaţiu – punctele de schimb, numele domeniilor şi cablurile de fibre optice transfrontaliere care constituie arhitectura Internetului.

În vară a fost introdusă o măsură cunoscută  sub numele „legea Iarovaia“, care cere operatorilor de telecomunicaţii din Rusia şi furnizorilor de Internet să stocheze datele şase luni, iar pentru cele ale utilizatorilor, timp de trei ani. Un grup de la Moscova şi responsabilii din securitate susţin o ofensivă contra libertăţilor pe Internet.

Guvernul se teme că web-ul ar putea fi utilizat pentru mobilizarea manifestanţilor şi pentru difuzarea ideilor şi informaţiilor periculoase şi este în căutarea unui mijloc pentru stoparea conexiunilor în timp de criză.

Strategia este elaborată în strânsă colaborare cu China, după o serie de reuniuni la nivel înalt în acest an, la Moscova, şi la Berlin. La primul forum de securitate cibernetică, în aprilie, înalţii funcţionari chinezi şi ruşi s-au reunit la Moscova pentru negocieri. Din delegaţii au făcut parte Lu Wei, şeful biroului de informaţii Internet din China, Fang Binxing numit tatăl paraşocului şi Igor Şcegolev, asistentul preşedintelui Vladimir Putin privind problemele Internetului şi fost ministru al Comunicaţiilor.

Grupul Safe Internet, afiliat guvernului, a redactat legislaţia Internet de filtrare şi echipe de voluntari au fost recrutaţi pentru patrularea pe web pentru a depista „conţinuturi prejudiciabile“.

În căutare de tehnologii

Tot în acest an, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, care a fost şeful Serviciului federal de securitate (FSB) în perioada preşedinţiei lui Putin între 2000 – 2008, a avut două reuniuni cu membrii Birou-lui Politic chinez asupra securităţii informaţiilor, iar în iunie Putin s-a deplasat la Beijing pentru semnarea unui comunicat comun asupra spaţiului cibernetic.

Ceea ce ruşii vor de la China este tehnologia. Rusia nu are nici un mijloc de a trata marile cantităţi de date obţinute prin „legea Iarovaia“ şi nu poate conta pe tehnologiile occidentale din cauza sancţiunilor. Chinezii sunt dispuşi să dea o mână de ajutor. În august, Blat, fabricantul rus de echipamente de telecomunicaţii, era în discuţii cu Huawei, societatea chineză de telecomunicaţii, pentru achiziţionarea tehnologiilor pentru stocarea datelor.   

„Prăbuşirea iminentă“

Responsabilii chinezi au mai asigurat cadrele superioare ale Huawei că vor fi prezente la conferinţele-cheie asupra securităţii informaţiilor în Rusia şi întreprinderea a fost principalul comanditar la forumul de la Beijing, în octombrie.

„Huawei este esenţial un braţ al statului chinez, cel care deţine nominal“, a declarat Gordon Chang, autorul volumului „Prăbuşirea iminentă a Chinei“. Acesta a mai adăugat că „originile sale sunt tulburi, creşterea a fost prea rapidă pentru o întreprindere privată în China, funcţionarii statului susţin eforturile sale şi absenţa concurenţei din partea întreprinderilor de stat este o altă problemă importantă“. Aparent, ruşii nu au altă opţiune decât să invite greii chinezi în inima strategiei lor informatice.

Strategia pentru o mai mare colaborare cu China a fost dezvoltată şi promovată la înalt nivel la Kremlin, de funcţionari, generali şi oameni de afaceri.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă