Record de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace

de Carla Popa , 01 martie 2016 - stire actualizata la ora 19:20, 01 martie 2016
Record de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace

Numărul candidaţilor propuşi pentru Premiul Nobel pentru Pace din acest an a atins cifra record de 376, depăşind cu mult precedentul record, de 278 de propuneri, care data din 2014, a anunţat marţi, Comitetul Nobel norvegian, instituţia care acordă prestigioasa distincţie, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres

În 2016, lista conţine 228 de persoane şi 148 de organizaţii, identitatea tuturor urmând să rămână secretă timp de 50 de ani. Excepţie fac situaţiile în care cei care avansează propunerile - miniştri, parlamentari, foşti laureaţi etc - îşi fac publică alegerea. 

Se cunoaşte deja că pe lista din 2016 figurează, printre alţii, Papa Francisc, voluntarii care i-au ajutat pe migranţii ajunşi în câteva insulele greceşti, cancelarul german Angela Merkel şi actriţa americană Susan Sarandon. În acelaşi context apare şi numele magnatului Donald Trump care încearcă în prezent să devină candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din SUA. 

Cei cinci membri ai Comitetului Nobel norvegian - care aleg câştigătorul premiului - au avut luni o primă reuniune, în cursul căreia şi-au putut prezenta şi propriile lor propuneri de candidaţi. 

Numele câştigătorului sau câştigătorilor (cel mult trei) din 2016 va fi difuzat în luna octombrie, ca şi laureaţii celorlalte premii Nobel, dar ceremonia de înmânare a distincţiilor va avea loc la Oslo şi nu la Stockholm, unde se decernează restul premiilor instituite de omul de afaceri suedez Alfred Nobel. 

Anul trecut Nobelul pentru Pace a revenit Cvartetului pentru Dialog Social din Tunisia, pentru contribuţia adusă la edificarea ''democraţiei pluraliste'' în această ţară africană.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design