13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRecep Tayyip Erdogan intră în telefoanele mobile ale turcilor. Ce mesaj audio...

Recep Tayyip Erdogan intră în telefoanele mobile ale turcilor. Ce mesaj audio au primit milioane de abonați

Milioane de turci au avut surpriza să audă sâmbătă seara pe telefonul lor mobil un mesaj cu ocazia comemorării unui an de la lovitura de stat eșuată de anul trecut, citit de președintele Recep Tayyip Erdogan.

''Ca președinte, vă adresez urările mele pentru ziua democrației și a unității naționale. Implor compasiunea lui Dumnezeu pentru martirii noștri'', a spus Erdogan în mesajul vocal înregistrat, făcând referire la cele circa 250 de persoane ucise în puciul din seara de 15 iulie 2016.

Acest mesaj a fost auzit de abonații a doi operatori de telefonie mobilă atunci când au încercat să sune pe cineva. Acesta inițiativă inedită a președintelui a stârnit o avalanșă de reacții pe rețelele de socializare, susținătorii președintelui lăudând demersul, în timp ce adversarii săi au considerat că acesta a recurs la o modalitate de comunicare invazivă.

''Ajunge ! Acum se bagă chiar și în telefoanele noastre (…) E ca un coșmar'', a spus Aykut Erdogdu, deputat al formațiunii social-democrate CHP, principalului partid de opoziție. Totuși, Erdogan s-a folosit de rețele de telefonie mobilă și în noaptea puciului și apoi în zilele care au urmat. La scurt timp după ce puciștii au preluat puterea în seara de 15 iulie 2016, Erdogan, aflat în acel moment în vacanță într-o stațiune la Marea Egee, folosind o aplicație de mobil a lansat prin intermediul televiziunilor care încă nu fuseseră ocupate de puciști un apel către populație să iasă în stradă. În zilele următoare, el a trimis către milioane de cetățeni turci un SMS prin care îi îndemna să continue 'rezistența eroică'.

La un an de atunci, Erdogan a comemorat în noaptea de sâmbătă spre duminică, alături de sute de mii de simpatizanți, tentativa de lovitură de stat condusă de o facțiune din Armată. Într-un discurs dur susținut aproape de ''Podul Martirilor'' de peste Bosfor, unul dintre podurile blocate de puciști, el a promis că le va ''tăia capetele trădătorilor'', adică autorilor loviturii de stat.

Reafirmându-și susținerea pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, Erdogan a propus și adoptarea unei ținute unice pentru presupușii puciști aflați acum în detenție, pe modelul combinezonului portocaliu al deținuților de la Guantanamo. La o altă adunare masivă, tot la Istanbul, el a inaugurat un monument în memoria victimelor loviturii de stat, iar apoi a rostit un discurs emoționant în fața Parlamentului de la Ankara, mulțumindu-le compatrioților săi care s-au împotrivit tancurilor doar „cu un drapel în mână și cu credința în inimă”. Înspre dimineață, Erdogan a mai inaugurat un monument și în fața Palatului prezidențial.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă