6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialREACŢIE: Australia interzice vânzările de uraniu către Rusia în semn de...

REACŢIE: Australia interzice vânzările de uraniu către Rusia în semn de protest

În urmă cu câteva zile premierul Tony Abbott, a cărui ţară este vizată de un embargo rus privind produsele alimentare occidentale, a anunţat înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei din cauza sprijinul acordat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Ca atare, miercuri, Australia a anunţat că a decis să interzică vânzările de uraniu către Rusia, în semn de protesta faţă de politica Moscovei în Ucraina, relatează AFP, informează Mediafax.

De asemenea, Australia a mai anunţat şi deschiderea unei ambasade la Kiev, precum şi posibilitatea unui eventual ajutor militar către ucraineni. 

Australia nu utilizează energia nucleară, dar este al treilea producător de uraniu după Kazahstan şi Canada. În perioada 2012-2013, statul a exportat 8.291 de tone de concentrat de oxid de uraniu, în valoare de peste 800 de milioane de dolari australieni (566,6 milioane de euro). Principalii destinatari sunt Japonia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, însă Australia furnizează uraniu, într-o mai mică măsură, şi Rusiei, Coreei de Sud, Chinei, Canadei şi Taiwanului.

Australia a participat la primul set de sancţiuni împotriva Moscovei, dar contrar americanilor şi europenilor, nu a anunţat noi măsuri după doborârea avionului malaysian în estul Ucrainei, pe teritoriul controlat de separatişti. În urma acestei catastrofe, 298 de persoane au murit, dintre care 38 de australieni.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă