Războiul împotriva democrației e în plină desfășurare. De ce reabilitează dictatorii moderni imaginea tiranilor istoriei | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Adina Mutar , 08 august 2017 - stire actualizata la ora 00:04, 09 august 2017
Războiul împotriva democrației e în plină desfășurare. De ce reabilitează dictatorii moderni imaginea tiranilor istoriei | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Asistăm la un atac continuu asupra valorilor democratice și asupra pricipiilor umaniste din partea unor lideri actuali care acționează împotriva Dreptului Internațional, dar care vor să fie percepuți ca „mari oameni de stat”.

Fiind conștienți că vor fi judecați de istorie și puși alături de alți dictatori fără scrupule, aceștia investesc masiv în prezentarea înaintașilor certați cu democrația ca eroi ai națiunii, scrie The Guardian. „Controlul memoriei” se numește demersul liderilor dictatoriali moderni de a falsifica istoria, transformând tiranii, criminalii în „oameni de stat cu mână de fier”, în interesul națiunii.Miklós Horthy, „un om de stat excepțional“

The Guardian pomenește de premierul ungar, Viktor Orbán, care vrea să-și justifice acțiunile antirefugiați printr-o luptă eroică împotriva planului lui Soros de a islamiza Europa. „Această viziune paranoidă, populist-totalitaristă se înscrie într-o teorie a conspirației care trebuie să-i legitimeze xenofobia și atitudinea antimusulmană“, se arată în articolul publicat în The Guardian. Orbán infla-mează spiritul naționalist, „umilit istoric prin Tratatul de la Trianon“, și caută să-l reabiliteze pe liderul criminal Miklós Horthy, numindu-l „un om de stat excepțional“! Nu contează că Tratatul de la Trianon a făcut dreptate națiunilor de la care Ungaria acaparase teritorii și nici că Horthy, colaborator al naziștilor, s-a făcut vinovat de crime împotriva umanității.

În Turcia e invers. Cărțile de istorie au fost modificate pentru a mai diminua din calitățile excepționale ale lui Atatürk, fondatorul republicii seculare, pentru a ieși mai mult în evidență președintele Recep Tayyip Erdogan, care caută să centralizeze cât mai multe puteri și să pună mai mult accent pe Islam.

În Coreea de Nord nici nu se mai pune problema de „control al memoriei“, Kim Jong-un fiind urmașul dinastic al „zeilor“ Kim, în fața cărora tot poporul se înclină cu evlavie. Familia Kim, implementată la putere în Coreea de Nord de către ruși, este singura „memorie“ la care are dreptul poporul.

În Siria, „dinastia“ Assad, Hafez și Bashar, vinovată de genocid împotriva propriu-lui popor, pozează acum drept eroică în lupta împotriva terorismului.

Putin reface zonele de influență sovietice

Rusia lui Vladimir Putin și-a făcut însă un adevărat program de „control al memoriei“, investind enorm pentru reabilitarea marelui criminal Stalin, iar istoricii și activiștii care îi dezvăluie crimele odioase au devenit ținte ale autorităților, ca „oameni plătiți de forțe destabilizatoare“. Această politică a Kremlinului, de a nega crimele ocupației sovietice în centrul și estul Europei, și de a scuza Pactul Molotov-Ribbentrop cu naziștii, ar trebui să justifice „dreptul“ lui Vladimir Putin de „a recuceri“, chiar prin arme, „zonele de influență sovietice“. Putin încearcă să extindă „controlul memoriei“ asupra întregii lumi, iar acțiunea este atât de agresivă încât s-a înființat un nou site pentru monitorizarea propagandei și dezinformării promovate de Rusia pe Twitter. Site-ul Hamilton 68, susținut de German Marshall Fund, a identificat 600 de conturi de Twitter care răspândesc propaganda rusească, inclusiv oficialele Russia Today și Sputnik. Grupul analizează modalități similare pentru Facebook, Alphabet și Reddit.

În China lui Xi Jinping continuă interzicerea dezvăluirii ororilor Revoluției Culturale, iar masacrul din Piața Tiananmen n-a existat. Cei care totuși relatează despre subiectele tabu sfârșesc în închisoare, pentru „subminarea autorităților“. Care autorități forțează o amnezie colectivă pentru a-și păstra legitimitatea.

Aceste demersuri ale liderilor actuali cu înclinații autoritariste de a justifica sau a nega acțiuni criminale ale înaintașilor nu au niciun sens. Pentru că democrația tocmai asta face, asigură securitatea memoriei împotriva celor ce i-au declarat război.

Consultă ziarul complet în format .PDF și aici.

Comentarii

 • Julius-Viorel Jancu

  11 august 2017 5:00

  Mai devreme sau mai tirziu veti vedea ca ceea ce am scris mai jos este adevarat ! Asa cum s-au putut clona animale pina la starea lor matura, asa se intimpla si cu oamenii ! Fiecare om are dreptul la libera exprimare a ideilor pe care le are, asa ca respect parerea voastra, repet insa, s-a ajuns demult la starea matura a clonilor humani !

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  09 august 2017 22:38

  Am incercat sa raspund direct comentariului dvs. de mai jos si n-am putut, asa ca scriu aici ceea vreau sa fac, nu este nici "diversificare" si nici "derutare" ! In anul 1981 nu mi-a mai convenit asolut deloc "democratia" din Romania, asa ca am decis sa plec definitiv. Bineinteles ca in acel timp pasaport nu se dadea imediat de la "Nicolae Iorga", asa ca dupa multe discutii foarte neplacute, avute cu "oamenii lui Ceausescu", am reusit in sfirsit sa plecam impreuna cu aproximativ 1000 de romani in Mai 1985, spre Suedia si mai apoi New York. La New York n-a mai ajuns nici unul din noi, ca n-aveam bani. Am scris aici un scurt istoric al vietii mele, ca sa va dati seama ca nu vreau sa "diversific" nimic si nu vreau sa "derutez" pe nimeni ! Si eu am zis ca sistemul democratic este cel mai bun, pina cind am simtit pe pielea mea ce toate partidele de la Bundestagul German cloneaza de multi ani oameni, aici in Germania, spre ai omori "legal" si daca aceasta se face in Germania, fiti siguri ca se face si in Romania, de catre "iubitul" vostru Klaus Johanis si multi altii de acolo, in USA etc. Daca "DEMOCRATIA" aceasta este atit de "corecta" si de "dreapta", atunci de ce "Romania Libera" nu scrie ca se cloneaza oameni spre a fi omoriti "legal" si de ce nu se vorbeste despre aceasta, in mod deschis, la televizor si radio ? Na, am reusit sa ... "diversific" bine si sa ... "derutez" bine ? Atita vreme cit se fac aceste infractiuni la cel mai inalt nivel in mai toate statele moderne din ziua de azi, nu mai putem in nici un caz vorbi de democratie ! S-AUZIM NUMAI DE BINE !!!

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   10 august 2017 17:32

   Ceea ce numesti tu "oameni" sunt in realitate embrioni clonati care pot fi folositi doar pentru tratament cu celule sursa stem cells. Nu se srie daca acei embrioni pot deveni oameni. La animale s-a reusit asta dar la oameni n-a incercat inca nimeni si probabil nu va incerca nici in viitor. Ceaa ce numesti tu "ucis" este in realitate prelevarea in laborator a celulelor sursa folosite pentru tratamentul unor boli altfel incurabile. Asa a devenit Japonia tara cu cea mai mare durata medie a vietii si tot asa a avansat si Germania in clasament. In SUA un fundamentalist religios terorist ca tine, George Bush, a interzis acest tratament care in Japonia si Germania salveaza multe vieti. Obama a ridicat interdictia dar SUA au ramas in urma Japoniei si Germaniei datorita timpului pierdut si cu diavolul blond rasist si nazist Trump la putere sunt putine sanse sa fie recuperat decalajul.

   raspunde comentariului
  • Diversificare 2

   10 august 2017 9:34

   Mai incearca.In fiecare zi de zece ori. E terapeutic.

   raspunde comentariului
 • De ce?

  09 august 2017 7:04

  De ce reabiliteaza dictatorii moderni imaginea tiranilor istorici si compromit ideea si practica democratiei?Primul motiv daca ii reabiliteaza pe tiranii istorici creaza cadrul perfect ca ei insisi sa fie acceptati ca despoti luminati, benevolenti si ca atare sa-si pastreze si sa-si consolideze puterea. Puterea pentru ei inseamna putinta de a croi lumea dupa chipul si asemanarea lor, adica aranjata sa le serveasca interesele personale si de clan, ei la conducere inconjurati de o armata de indivizi care ii sprijina neconditionat in schimbul libertatii de a se imbogati din banii publici si sau prin mijloace ilegale. Democratia este anafura pentru ei pentru .ca inseamna ca trebuie sa dea socoteala cuiva. Celorlalte puteri, legislativa si juridica si prin ele celor care i-au votat. Ori ei se pun deasupra oricui si a orice. N-au nevoie de democratie. Ba chiar ii incurca. Asa ca o compromit ca idee si practica cu fiecare ocazie. Cum ar fi postarile furibunde pe diverse forumuri si cu orice prilej. Atacuri directe - "democratia este o minciuna" sau insinuari. Dar intotdeauna amesteca in compozitia detractoare, veninul, ura, agresivitatea, dezbinarea. Ca ei sa poata triumfa la putere. Restul este istorie repetata.

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   10 august 2017 18:28

   Istoria e scrisa de istorici majoritatea lor crestini nu atei si comunisti ca mine. Istoricii crestini mint cum ii obliga biserica sa minta. Nu este nici-o reabilitare a dictatorilor si tiranilor este doar adevarul ascuns mult timp de istoricii crestini. Nu a fost nici un "genocid" in Vandeea si nu a comis nici o "crima" Alexandre Dumas bunicul. Genocid a comis monarhia Franceza si este meritul lui Alexandre Dumas tatal ca a spus clar asta si a scos istoriei "masca de fier" pe care o purtase pana atunci. Stalin a ucis multi oameni. Nimeni nu contesta asta dar erau ei oare toti nevinovati sau daca ei nu Stalin ar fi fost la putere mai multi Rushi ar fi pierit si Rusia ar fi fost dezmembrata si impartita intre strainii dushmani ai Rusiei ?

   raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  09 august 2017 4:30

  Stimata Adina Mutar, poate ati auzit, cu mai multi ani in urma, au fost "multiplicate" animale, cum ar fi oaia "Dolly" ! Din pacate pot scrie aici, ca de mult nu se mai "multiplica" animale ci oameni si daca la "dublura" celui "multiplicat" vine cineva si ii rupe spre exemplu piciorul si originaluluii se rupe din senin piciorul sau mina etc. Eu sint nascut in Romania si am plecat definitiv din Romania tocmai din cauza acestei chipurile "democratie", care in Romania nu era si aici unde sint eu acum "este" !? - ca sa vad ca in aceasta asa-zisa "democratie" din Germania, unde sint eu acum, oamenii se "multiplica" si da, folosind "multiplicarea", astfel se omoara "legal" !!! ACEASTA ESTE DEMOCRATIA DUMNEAVOASTRA ? - Nu-l mai criticati pe Putin si pe Viktor Orban, in timp ce in Germania, Romania, SUA etc., oamenii se "multiplica" si se omoara "legal" ! "Multiplicarea" oamenilor are un nume CLONARE !

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   10 august 2017 18:43

   Am cunoscut cativa Americani care au murit pentru ca nu au fost tratati cu celule sursa, stem cells, cum sunt tratati Germanii si Japonezii. Majoritatea erau batrani dar a fost si unul de 34 de ani deci tu si alti dementi religiosi ca tine ucid nu medicii Germani care salveaza vieti folosind celule sursa de la embrioni clonati oricum ne-viabili.

   raspunde comentariului
  • Diversificare

   09 august 2017 8:30

   V-ati diversificat naratiunea si mesajul anti-democratice? Pentru divertisment includeti acum clonarea?Ei da, ati evoluat. Nu vreti sa mai cadeti in sabloanele de la invatamintul politico ideologic, aceleasi lozinci mereu si mereu. Se plictiseste lumea si cine stie poate incepe sa-si puna intrebati despre ce urmariti. Asa mai introduceti variatii , pentru derutare.

   raspunde comentariului
 • Camelian Propinatiu

  09 august 2017 0:05
 • Zamolxison

  08 august 2017 22:45

  Demokratia??- o maare minciuna gogonata ce a prostit prostimile inca de la 1789 taiand gaturile celor mai buni regi ai vremii in numele minciunilor de = LIBERTE-EGALITE-FRATERNITE ....stim noi ce EGALI eram cu CC al PCE - PDSR si ILIESCU-Nastase, Ponta, Tariceanu, Drahnea, SRI-stii cei lacomi de averi jefuite de la CLASA MUNCITOARE cu salariice cele mai mizere din lume. Asa ca mai bine cu un DICTATOR LUMINAT ca PUTIN decat cu vanzatori de tara ca ILIESCU, VACAROIU sistemul tradator SRI-Ghitza si toti hotii lor. Pai daca Vladimir Putin il avea Guvernator de Banca pe Mugur Isarescu care a dat tot aurul din BNR la FMI - l-ar fi executat pe loc. PUTIN a curatat DUMA - parlamentul lui de toti masonii aciuiati acolo pe vremea lui Boris Ieltzin si a stopat DEVALIZAREA URSS . DE AIA E O MARE PUTERE AZI si nu o tara bananiera cum au dorit-o amerlocii astia cacaciosi.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  08 august 2017 22:38

  Putin a spus. "Mohicanii au venit in America din Siberia. Cei care au ramas in Siberia sunt azi cetateni Rushi si sunt chiar majoritari in multe orashe si sate Siberiene. Unii dintre ei au fost aleshi primari si deputati in duma altii i-au votat pe primii. Ministrul de externe al Rusiei este nascut in Siberia. Cei care au plecat in America au fost de mult exterminati acolo si exact tot aia vor sa faca Americanii si cu restul poporului Rus deocamdata in Donbass si daca nu-i oprim in Donbass vor continua sa ucida Rushii chiar si pe cei din Moscova." A mintit Putin si mai sunt Mohicani in viata prin SUA ? E dictator Putin si democrat Trump dupa ce s-a inscaunat presedinte cu 3 000 000 de voturi mai putin si asta dupa ce Ku Klux Klanul colaborand cu KGB-ul a falsificat alegerile din 21 de state ?

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  08 august 2017 20:13

  Asistăm la diarria fatală a celui mai eficace dicktator, Arianus Rex. Nici Homo Superior nu a mai avut unde să urce după ce a ajuns pe ultima treaptă decât în împărăția kurcubeului. Asta 3cce.

  raspunde comentariului
 • spok

  08 august 2017 13:01

  Ei, bravo Adinuta!Excelent articol!Mare noroc cu englezoii ca ne-au deschis ochii.Doar asa poate reusim sa zarim barna din ochii ce isi cer dreptatea.Ce-ar fi sa pui mana pe manualele de istorie de dupa '90 si sa citesti cam ce grozavii a putut naste somnul unor persoane cu grave probleme mentale.Si daca te plictisesti de istorie iti recomand Capital top 300.Ca sa-ti vina inima la loc nu de alta...poti inceraca chiar un menage a trois cu Capital top 300 si Click pentru femei.Totul pe muzica celor dela 3 sud-est.Astept cu nerabdare ceva poze pe facebook...

  raspunde comentariului
  • Lui spok

   09 august 2017 8:42

   Draga spok,Iti recomand 'menage a quatre'! Si sa nu uiti sa-l iei si pe Putin cu tine. Dupa cum isi flexeaza muschii si isi expune toracele nud cred ca este interesat de combinatii din astea. Poate formula asta cu patru focoase te propulseaza pe o planeta indepartata. Stai acolo pina iti trimiteam noi poze. Cu Star Trek.

   raspunde comentariului
 • Dada

  08 august 2017 6:45

  Si bine face ca lupta ,are perfecta dreptate,Las 'ca va vedem noi cu 500 de mii de musulmani cum o scoatem ls cap...pate dupa ce mai avem parte de niste crime,violuri ... si mai multe...va trece dragu de banii li soros.Idioti tampiti ati fi in stare sa renuntati la tot pt bani cretinii drecului!O sa traiasca copii nostrii intr-o tara barbara si neagra daca or'mai putea doar pt ca asa vor tradatorii si vanzatorii de neam si tara fara dumnezeu si fara bun simt.Luav-ar ***** pe toti de bestii care faceti jocul satanelor globaliste mafiote si jefuitoare de tari !! Vedeti voi inde ajungem de la un an la altul cu atatea imbecilitati pe care le trmpetati ca niste cretini toata ziua..Idiotilor..!

  raspunde comentariului
 • XXX

  08 august 2017 0:06

  Un articol de propaganda, incepind de la faptul ca Orban e numit "dictator". Orban a cistigat alegerile in Ungaria pe drept. Iar cit despre propaganda occidentala despre libertatea presei si asa mai departe? In Germania a luat cinci zile ca media nationala sa mentioneze faptul ca mii de migranti au luat parte in molestarea in masa al femeilior Germane. Deci in colluzie cu autoritatiile au incercat sa ascunda acest fapt. Invit pe autor sa dea un exemplu de asemenea colluizie in Ungaria. Sa nu uitam nici faptul ca acum Facebook e fortat sa elimine postari anti-migranti in Germania. Deci unde este libertatea de expresie si protest? Daca Orban e dictator ce putem spune de Merkel?

  raspunde comentariului
  • De unde stii?

   08 august 2017 8:56

   De unde stii ca Viktor Orban a cistigat alegerile in Ungaria pe drept???Te invit sa spui.

   raspunde comentariului
   • rb2017

    08 august 2017 23:06

    Cum de unde? de la Sputink si Comitetul pentru cultura si propaganda al PCUS bolsevic si Partidului Muncitoresc Maghiar. Ce dictator nu a castigat alegerile cu 99.99 si nuia pe drept, nu?

    raspunde comentariului
  • XXX

   08 august 2017 7:32

   Daca te gandesti ca in piata de craciun unde a fost atentatul erau nemti si multe altele .. sidaca mai ei in seama ce so'alege de europa in general in nici un caz nu poate fi vorba de democratie.

   raspunde comentariului
   • Dezinformare

    09 august 2017 2:59

    Du-te si citeste. Toate ziarele si posturile TV germane au infirmat povestea cu molestarile. Dar asa cum procedeaza KGB sau FSB - cum vrei sa le spui - lanseaza zvonuri si povesti calomniatoare, compromitatoare iar lumea nici nu mai face efortul sa verifice, inghite pastila si ramine cu ia in git si pe creier chiar daca povestea a fost dezmintita ulterior.Dezinformatie 101. Asa ca nu mai propaga minciuni.

    raspunde comentariului
    • Cu cititul e greu.....

     09 august 2017 5:50

     Cititul și documentarea sunt considerate pierdere de timp..... în lumea oamenilor simpli.....

     raspunde comentariului
    • Ziarele si posturile tv germane spun adevarul doar cand nu au incotro.In rest ti-e mai mare dragu nimic rau nu se intampla...:)

     09 august 2017 5:38

     .

     raspunde comentariului
     • Alta tactica din repertoriul dezinformatiei programate

      09 august 2017 8:01

      Comentariul asta este un alt exemplu perfect din repertoriul clasic al dezinformarii practicate si exportate de KGB sau pe numele nou FSB compromiterea sursei de informatii. In asa fel incit sa devii surd la ce spune sursa legitima. In cazul de fata sa devii surd la ce spun ziarele germane si posturile de stiri germane acreditate si reputate care au procese extrem de riguroase de verificare a informatiilor si raspund in fata legii daca publica stiri mincinoase prin reprezentare eronata sau prin omitere a subiectelor - cum acuza cu intentia de a compromite postarea "Ziarele ..." care ii raspund. Si in schimb sa absorbi ca un burete povestile ticluite pe social media si raspindite ca zvonurile prin asa zise medii de informare care pretind ca ar fi ziare on line legitime dar care nu sunt decit servicii de propaganda cu interese cu totul straine de acela de a informa obiectiv publicul. Deligitimarea sursei legitime si substituirea ei cu sursa contrafacuta. Si asa ajungi sa traiesti intr-o lume croita de despotii luminati pentru tine dupa ce te-au scapat de democratie. O lume ca cea a drogatului care linge pudra halucinogena din mina traficantului de droguri si se umileste sa-i mai dea. Interesant este ca despotii astia luminati moderni au legaturi strinse cu tot felulde traficanti, mafii si interlopi care le spala afacerile murdare si sevesc si drept canale de distributie si influentare.

      raspunde comentariului
      • Sau poate a fost o gluma

       09 august 2017 8:07

       -

       raspunde comentariului
       • Cea mai buna gluma ...demoncratia europeana din ziua de azi...

        09 august 2017 17:03

        .

        raspunde comentariului
        • Glume

         10 august 2017 9:29

         Democratia europeana de astazi este o gluma?Du-te in Rusia sau in Venezuela sau Cuba sau in Koreea de Nord ca tot e la ordinea zilei. Stai vreo 15 - 20 de ani pe acolo si dupa aceea mai vorbim.

         raspunde comentariului
         • Habar nu ai ce vorbesti,nici macar demnitatea nu mai este atuul inor romani.

          13 august 2017 0:48

          .

          raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design