Războiul împotriva democrației e în plină desfășurare. De ce reabilitează dictatorii moderni imaginea tiranilor istoriei | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Asistăm la un atac continuu asupra valorilor democratice și asupra pricipiilor umaniste din partea unor lideri actuali care acționează împotriva Dreptului Internațional, dar care vor să fie percepuți ca „mari oameni de stat”

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 09.08.2017 - 00:04

Asistăm la un atac continuu asupra valorilor democratice și asupra pricipiilor umaniste din partea unor lideri actuali care acționează împotriva Dreptului Internațional, dar care vor să fie percepuți ca „mari oameni de stat”.

Fiind conștienți că vor fi judecați de istorie și puși alături de alți dictatori fără scrupule, aceștia investesc masiv în prezentarea înaintașilor certați cu democrația ca eroi ai națiunii, scrie The Guardian. „Controlul memoriei” se numește demersul liderilor dictatoriali moderni de a falsifica istoria, transformând tiranii, criminalii în „oameni de stat cu mână de fier”, în interesul națiunii.Miklós Horthy, „un om de stat excepțional“

The Guardian pomenește de premierul ungar, Viktor Orbán, care vrea să-și justifice acțiunile antirefugiați printr-o luptă eroică împotriva planului lui Soros de a islamiza Europa. „Această viziune paranoidă, populist-totalitaristă se înscrie într-o teorie a conspirației care trebuie să-i legitimeze xenofobia și atitudinea antimusulmană“, se arată în articolul publicat în The Guardian. Orbán infla-mează spiritul naționalist, „umilit istoric prin Tratatul de la Trianon“, și caută să-l reabiliteze pe liderul criminal Miklós Horthy, numindu-l „un om de stat excepțional“! Nu contează că Tratatul de la Trianon a făcut dreptate națiunilor de la care Ungaria acaparase teritorii și nici că Horthy, colaborator al naziștilor, s-a făcut vinovat de crime împotriva umanității.

În Turcia e invers. Cărțile de istorie au fost modificate pentru a mai diminua din calitățile excepționale ale lui Atatürk, fondatorul republicii seculare, pentru a ieși mai mult în evidență președintele Recep Tayyip Erdogan, care caută să centralizeze cât mai multe puteri și să pună mai mult accent pe Islam.

În Coreea de Nord nici nu se mai pune problema de „control al memoriei“, Kim Jong-un fiind urmașul dinastic al „zeilor“ Kim, în fața cărora tot poporul se înclină cu evlavie. Familia Kim, implementată la putere în Coreea de Nord de către ruși, este singura „memorie“ la care are dreptul poporul.

În Siria, „dinastia“ Assad, Hafez și Bashar, vinovată de genocid împotriva propriu-lui popor, pozează acum drept eroică în lupta împotriva terorismului.

Putin reface zonele de influență sovietice

Rusia lui Vladimir Putin și-a făcut însă un adevărat program de „control al memoriei“, investind enorm pentru reabilitarea marelui criminal Stalin, iar istoricii și activiștii care îi dezvăluie crimele odioase au devenit ținte ale autorităților, ca „oameni plătiți de forțe destabilizatoare“. Această politică a Kremlinului, de a nega crimele ocupației sovietice în centrul și estul Europei, și de a scuza Pactul Molotov-Ribbentrop cu naziștii, ar trebui să justifice „dreptul“ lui Vladimir Putin de „a recuceri“, chiar prin arme, „zonele de influență sovietice“. Putin încearcă să extindă „controlul memoriei“ asupra întregii lumi, iar acțiunea este atât de agresivă încât s-a înființat un nou site pentru monitorizarea propagandei și dezinformării promovate de Rusia pe Twitter. Site-ul Hamilton 68, susținut de German Marshall Fund, a identificat 600 de conturi de Twitter care răspândesc propaganda rusească, inclusiv oficialele Russia Today și Sputnik. Grupul analizează modalități similare pentru Facebook, Alphabet și Reddit.

În China lui Xi Jinping continuă interzicerea dezvăluirii ororilor Revoluției Culturale, iar masacrul din Piața Tiananmen n-a existat. Cei care totuși relatează despre subiectele tabu sfârșesc în închisoare, pentru „subminarea autorităților“. Care autorități forțează o amnezie colectivă pentru a-și păstra legitimitatea.

Aceste demersuri ale liderilor actuali cu înclinații autoritariste de a justifica sau a nega acțiuni criminale ale înaintașilor nu au niciun sens. Pentru că democrația tocmai asta face, asigură securitatea memoriei împotriva celor ce i-au declarat război.

Consultă ziarul complet în format .PDF și aici.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...