14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport: imigranţii din Bulgaria, jefuiţi şi agresaţi de poliţişti

Raport: imigranţii din Bulgaria, jefuiţi şi agresaţi de poliţişti

Poliţiştii bulgari jefuiesc şi agresează imigranţii din ţară, înainte de a-i expulza forţat în Turcia, acuză organizaţia Human Rights Watch într-un raport publicat miercuri, citat de agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax.

Refugiaţi din Siria, Irak şi Afganistan reclamă că au fost supuşi jafurilor şi actelor de violenţă comise de poliţiştii bulgari, şi au fost atacaţi chiar şi de câinii forţelor de ordine, susţine unui studiu realizat de HRW în perioada octombrie-decembrie 2015, la care au participat 45 de imigranţi din şase ţări.

Potrivit HRW, 59 de incidente în timpul expulzărilor forţate din Bulgaria în Turcia au avut loc în perioada martie-noiembrie 2015. De asemenea, 26 de imigranţi susţin că au fost bătuţi de poliţişti sau muscaţi de câinii de poliţie. “Toţi, cu excepţia unuia, au declarat că au fost deposedaţi de bunuri, în unele cazuri fiind ameninţaţi cu arma de oameni pe care i-au descris ca fiind ofiţeri de securitate bulgari, apoi au fost trimişi înapoi în Turcia”, susţine organizaţia în raportul său.

În noiembrie, Centrul pentru Drepturile Omului din Belgrad (BCHR), fondat de organizaţia nonprofit Oxfam, a semnalat existenţa unor mărturii privitoare la bătăile, ameninţările şi abuzurile din partea poliţiei la care au fost supuşi imigranţii care treceau prin Bulgaria în drum spre Serbia.

Organizaţia Human Rights Watch solicită autorităţilor bulgare să ia urgent măsurile necesare pentru stoparea acestui comportament ilegal faţă de oamenii care caută protecţie şi să-i sancţioneze pe cei responsabili. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne bulgar a declarat că expulzările forţate şi tratamentele abuzive nu fac parte din politica ţării de primire a imigranţilor şi că respectivele cazuri semnalate sunt investigate. “Nu avem o astfel de politică şi nu tolerăm una de acest tip. Fiecare sesizare privind abuzurile este investigată”, a precizat oficialul bulgar.

Bulgaria este una dintre ţările UE care se confruntă cu criza imigraţilor, cea mai mare de la Al Doilea Război Mondial încoace, în condiţiile în care peste un milion de imigranţi au ajuns în Europa în 2015. Aproximativ 30.000 de imigranţi au intrat ilegal în Bulgaria în 2015, aproape de trei ori mai mulţi decât în 2014. Dar din cauza nivelul scăzut de trai din ţară, prea puţini au rămas în Bulgaria, pentru majoritatea fiind doar o ţară de tranzit, îndreptându-se spre state cu o stabilitate economică mai mare precum Germania sau Norvegia.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă