Raport: Atacatorii care au organizat atentate în Occident sunt bărbați tineri, cunoscuți autorităților. În ultimii trei ani, 395 de persoane au fost ucise și peste 1.500 au fost rănite

de Roxana Petre , 30 iunie 2017 - stire actualizata la ora 21:00, 30 iunie 2017
Raport: Atacatorii care au organizat atentate în Occident sunt bărbați tineri, cunoscuți autorităților. În ultimii trei ani, 395 de persoane au fost ucise și peste 1.500 au fost rănite

Autorii atacurilor jihadiste comise în Europa și în Statele Unite erau, în mare parte, bărbați tineri și cunoscuți autorităților, potrivit unui studiu universitar care a analizat atentatele produse, în ultimii trei ani, în Occident, informează AFP, citat de Agerpres.

Raportul, intitulat „Jihadistul de lângă noi. Radicalizare și atacuri jihadiste în Occident”, arată că, începând de la proclamarea „califatului” de către organizația Statul Islamic (SI), pe 29 iunie 2014, în Occident au fost comise 51 de atentate, într-un număr de 8 state. Cea mai afectată a fost Franța, cu 17 atacuri, urmată de SUA, cu 16, și de Germania, cu șapte. Bilanțul victimelor este de 395 de morți și cel puțin 1.549 de răniți.

Din cei 65 de atacatori, 63 erau bărbați, adică 97%. Din numărul total, 43 de atacatori și-au pierdut viața, 21 au fost arestați, iar unul este în continuare căutat. În marea lor majoritate, autorii erau tineri, cu vârsta medie de 27,3 ani. Cel mai tânăr avea 15 ani, iar cel mai vârstnic 52 de ani.

Potrivit datelor raportului, 73% dintre atacatori erau cetățeni ai statului unde au comis atacul, 14% aveau reședința legală în țară ori erau în vizită legală dintr-un stat apropiat, 5% erau refugiați sau solicitanți de azil, în timp ce 6% se aflau în mod ilegal în țara respectivă ori așteptau să fie expulzați. Pe de altă parte, 17% erau convertiți la islam, iar 82% erau deja cunoscuți într-un mod sau altul de autorități, 57% aveau un trecut infracțional și 18% aveau la activ o detenție. În schimb, numai 18% fuseseră în străinătate pentru a lupta pe un teren de război.

În ce privește atacurile propriu-zise, în 8% din cazuri ordinul a venit direct de la lideri ai SI, în 26% din cazuri atentatorii nu aveau legături cu SI sau cu alte grupări jihadiste, iar în restul de 66% autorii aveau o formă de conexiune cu SI ori cu alte grupări, dar au acționat în mod autonom, mai relevă raportul.

Documentul a fost redactat după un studiu aprofundat de cercetătorii Lorenzo Vidino, Francesco Marone și Eva Entenmann, în cadrul Programului privind extremismul, al Universității George Washington din capitala americană, al ISPI (Institutul de Studii de Politică Internațională) de la Milano și al ICCT (Centrul Internațional pentru contraterorism) de la Haga.

 

Comentarii

 • Haru

  02 iulie 2017 18:23

  Genocidul albilor prin multiculturalism-islam,stergerea identitatii popoarelor,cultural marxismcorect politic,feminism radical,lgtbq,egalitate de gen...etc.Vezi modelul suedez PAIDEIA - propagat de Barbara Specter.

  raspunde comentariului
 • constantin bostan

  01 iulie 2017 12:50

  Atacurile teroriste din occident-Franta, Germania ,Belgia ,etc se datoreza in principal proastei organizari ,proastei pregatiri profesionale a sefilor si responsabilor cu srvciile ,,inteligente'' INCOMPETENTA GENERALA plus GUVERNANTI IDIOTI !

  raspunde comentariului
 • Islamismu in romanicka

  30 iunie 2017 22:32

  Astia-s doar rezultatul unor campanii de islamizare, pe banii Qatarului, cu Erdogan sef de orghestra. Moscheea de la Bucuresti e facuta cu bani din Qatar, citeste si da mai deaparte, httpwww.cristoiublog.rogindul-de-simbata-1-iulie-2017

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design