14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPutin și Merkel susțin că criza din Coreea de Nord se poate...

Putin și Merkel susțin că criza din Coreea de Nord se poate rezolva doar prin negocieri

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au căzut de acord că reglementarea crizei din Peninsula Coreeană este "posibilă doar pe calea negocierilor între toate părțile implicate", informează luni agenția TASS citată de Agerpres.

La inițiativa părții germane, cei doi lideri au discutat prin telefon despre "acțiunile provocatoare ale Phenianului, care ignoră rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU", și au confirmat că reglementarea situației din Peninsula Coreeană este "posibilă doar pe calea negocierilor între toate părțile implicate", a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, la finalul convorbirii dintre Putin și Merkel.

"Vladimir Putin și Angela Merkel au condamnat în mod ferm ignorarea de către Phenian a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. A fost subliniat că astfel de pași contravin principiilor de neproliferare globală, creează o amenințare serioasă la adresa păcii și securității regionale", se spune în comunicatul serviciului de presă al președinției ruse.

"A fost confirmat că reglementarea acestei crize este posibilă exclusiv prin mijloace politico-diplomatice, prin intermediul negocierilor între toate părțile implicate", adaugă comunicatul, informând totodată că Putin și Merkel au convenit "să continue discutarea situației la nivel de miniștri de externe".

Puțin mai devreme, luni, purtătorul de cuvânt al cancelariei federale germane anunța că Angela Merkel, care a discutat deja pe marginea problemei nord-coreene cu alți lideri, inclusiv cu președintele american Donald Trump, cu cel francez Emmanuel Macron, cu cel sud-coreean Moon Jae-in și cu premierul nipon Shinzo Abe, va avea o convorbire telefonică și cu președintele Putin.

Berlinul, a subliniat Steffen Seibert, este în continuare pregătit să susțină discuțiile pe marginea modalităților de a găsi o soluție pașnică la criza nord-coreeană, Germania fiind una dintre cele câteva țări care au relații diplomatice cu Phenianul.

Regimul nord-coreean a efectuat la 3 septembrie al șaselea test nuclear, declarând că aceasta a fost o bombă cu hidrogen sau o bombă H miniaturizată, capabilă să fie montată pe o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Aceste activități nucleare și balistice contravin rezoluțiilor ONU, ceea ce i-au atras Coreei de Nord sancțiuni internaționale de șapte ori.

Cele mai severe sancțiuni aplicate până acum Coreei de Nord de către Națiunile Unite, impuse doar cu o săptămână în urmă, au vizat exporturile nord-coreene de minereu de fier, cărbune și produse piscicole. De asemenea au fost impuse interdicții de călătorie și înghețări de active împotriva unor persoane fizice și juridice având legătură cu regimul de la Phenian.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă