15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPutin și-a testat cu succes trenul nuclear care poate lansa rachete asupra...

Putin și-a testat cu succes trenul nuclear care poate lansa rachete asupra Europei

Armata rusă a testat cu succes rachetele intercontinentale care pot fi lansate de pe trenul nuclear, operaționalizat la cererea lui Vladimir Putin.

O sursă militară rusă citată de agenția Interfax a declarat miercuri că testele au avut “succes deplin”, deschizând drumul către “noi teste de zbor”.

Platformele militare mobile ale Rusiei intră în compunerea mai multor trenuri denumite Barguzin. Fiecare dintre acestea poate lansa șase rachete termonucleare intercontinentale tip Yars sau Yars M. Trenurile nucleare vor fi pe deplin operaționale în perioada 2018 – 2020.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că armata Rusiei trebuie să răspundă “expansiunii NATO până la frontierele sale”.


Citește și: Rusia repune în funcțiune trenurile nucleare, ca o măsură asimetrică la scutul american de la Deveselu

Rusia susține că armamentul încărcat în aceste trenuri este ambalat în containere care nu se deosebesc de cele ale unor mărfuri civile, astfel încât trenurile nucleare sunt greu de identificat de către NATO.


Fosta URSS a avut și ea în dotare 12 trenuri nucleare, denumite Molodets, dar ele au fost dezafectate de Rusia în perioada anilor 2003-2005.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă