30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin semnează o lege controversată privind un plan de strămutare masivă a...

Putin semnează o lege controversată privind un plan de strămutare masivă a populației

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege controversată care autorizează demolara câtorva mii de imobile vechi din Moscova și strămutarea locatarilor acestora, proiect ce provocase manifestații de anvergură în luna mai, relatează AFP, via Agerpres.

Publicată oficial sâmbătă, această lege — care intră în vigoare imediat — a fost votată în 14 iunie de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), și aprobată în 28 iunie de Consiliul Federației (camera superioară).

Potrivit acestui important plan de urbanism anunțat în februarie de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, peste 4.000 de imobile datând din perioada sovietică, urmează a fi demolate începând din septembrie, ceea ce va necesita strămutarea mai multor sute de mii de moscoviți.

Primăria Moscovei vrea să înlocuiască aceste mii de edificii cu etaje puține prin construcții înalte care să permită cazarea mult mai multor familii, într-o capitală cu 12 milioane de locuitori și în criză de spațiu.

Dar acest proiect simbolizează potrivit criticilor absența respectării de către autorități a proprietății private. În luna mai, o manifestație reunise 5.000 de persoane, conform poliției (30.000 potrivit organizatorilor) în capitala rusă, adică o mobilizare de o amploare rară împotriva autorităților.

În fața acestei nemulțumiri, autoritățile au redus deja anvergura proiectului care viza inițial peste un milion de moscoviți. Statul promite persoanelor strămutate un aparatement de mărime "echivalentă" — dar nu de aceeași valoare — în același cartier.

Acordul unei majorități a locatarilor va fi necesar teoretic pentru ca un imobil să fie distrus: locatarii nu vor avea atunci decât 60 de zile la dispoziție pentru a se muta și le va fi imposibil să conteste această decizie.

Supranumite "hrușciovki" pentru că au fost construite în perioada în care Nikita Hrușciov conducea URSS, între anii 1950 și 1960, aceste imobile sunt emblematice periferiilor Moscovei și în foarte numeroase orașe rusești unde au permis rezolvarea crizei de locuințe prin care trecea atunci țara. 

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă