12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin a sacrificat ritualic un oligarh înainte de alegeri, cu ajutorul omului...

Putin a sacrificat ritualic un oligarh înainte de alegeri, cu ajutorul omului său de încredere de la Rosneft, Igor Setcin

Procesul ex-ministrului Economiei Alexei Uliukaiev s-a reluat la 1 septembrie, un semn al războiului între clanuri, dar şi un proces-exemplu pentru descurajarea oricărei voci discordante înaintea prezidenţialelor.

Afacerea înfricoşează elitele ruse, scrie „Le Monde”, referindu-se la cazul fostului ministru Uliukaiev – un ministru în funcţie, arestat şi judecat pentru corupţie.

Alexei Uliukaiev, 61 ani, va compărea din nou în faţa tribunalului din Moscova pentru continuarea procesului său şi riscă 15 ani de închisoare. Lucru fără precedent de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, care aminteşte de epoca sovietică a lui Iuri Andropov. Căderea lui Uliukaiev este însoţită de un mesaj la adresa liberalilor din guvern: Kremlinul nu va tolera nici o voce disidentă în apropierea prezidenţialelor din martie 2018. Afacerea este un episod în tensiunile deschise între clanurile de la Kremlin, un spectacol rar văzut în public, de când Putin a venit la putere, în urmă cu 17 ani.

Scandalul vizează o afacere între două companii petroliere. Fostul ministru ar fi cerut 2 milioane dolari în schimbul acordului său pentru vânzarea unei părţi a capitalului Başneft către Rosneft. Omul din fruntea Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, este Igor Setcin, fost secretar particular al lui Vladimir Putin, când acesta din urmă se afla la primăria din -Sankt Petersburg. Un asistent devotat provenit din KGB, la fel ca mentorul său, şi devenit un intrigant redutabil, în prezent beneficiarul poziţiei de vicepremier, aflat la comanda imperiului petrolier al Rusiei.

„Le Monde” citează un ziarist rus potrivit căruia „Setcin este pentru Putin ce era Beria (fost şef al securităţii) pentru Stalin. Nu suportă pe nimeni în drumul lui”. 

Capcana lui Setcin

Setcin l-ar fi informat pe Putin de exigenţele lui Uliukaiev şi a obţinut undă verde pentru a-i întinde o capcană. „Vino să-ţi iei cadoul de Crăciun”, i-ar fi spus Setcin lui Uliukaiev,pe 14 noiembrie 2016. El a fost arestat la câteva minute după ce Setcin i-a remis personal banii. A doua zi, Uliukaiev urma să i se alăture lui Putin la Organizaţia de cooperare economică Asia-Pacific, în Peru. Dar, a fost demis din funcţie.

După opt luni petrecute în arest la domiciliu, Uliukaiev s-a prezentat la prima audiere în faţa judecătorilor pe 16 august şi a declarat că procesul său pentru corupţie este montat de omul apropiat de preşedintele Putin. „Setcin m-a chemat sub pretextul discutării unor probleme importante.” Totul este o acţiune politică pentru că Setcin reprezintă o puternică facţiune la Kremlin, care favorizează un puternic control al statului asupra economiei.

Încet-încet, a fost creionată ipoteza unei înscenări puse la cale de Setcin, destinată să-i accentueze puterea, şi de „siloviki” (forţe de securitate) împotriva clanului liberal la putere. Ei s-au înfruntat cu liberalii din guvern, un grup din care face parte şi Uliuka-iev.  Desigur, fostul ministru nu a văzut cu ochi buni operaţiunea de achiziţie între două întreprinderi publice şi la vârful statului nu era singurul. Confruntat cu fronda susceptibilă să strice marele său plan petrolier, Setcin a decis să dea un exemplu. Ceva de genul „nu vă amestecaţi în această afacere”.

Uliukaiev a fost ales pentru că nu dispune de susţinere şi are reputaţia că iubeşte banii şi acumulează bunuri imobiliare. Ţinta ideală. În ceea ce priveşte acuzarea lui Uliukaiev de corupţie, în Rusia nimeni nu-şi imaginează că cineva ar îndrăzni să-l extorcheze pe omul de încredere al lui Putin.

„Trebuie să fii nebun să ameninţi Rosneft, la o lună după ce tranzacţia a fost aprobată, şi să-i ceri lui Setcin 2 milioane de dolari.” Nici premierul Dmitri Medvedev nu crede, declarând că „este dincolo de înţelegere”.  

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă