Autoritățile rusești au arestat în mare taină, la sfârșitul lunii decembrie, doi oameni foarte importanți din domeniul cibernetic.
Unul este Serghei Mihailov, adjunctul șefului Centrului pentru Siguranța Informației al FSB, și Ruslan Stoianov, analist și director la Kaspersky Lab, foarte cunoscută companie de securitate cibernetică, înființată în 2012. Până atunci, Stoianov a lucrat în cadrul departamentului de securitate informatică a Ministerului de Interne. Cei doi ar fi fost acuzați de trădare! Nu a existat niciun comunicat oficial, știrea despre arestarea lor bazându-se pe dispariția lor suspectă, și de la serviciu, și de acasă. Și pe un raport publicat de ziarul Kommersant.
De ce se încadrau cei doi la trădare, nu a fost explicat. Alți trei oameni ar fi fost cercetați, toți trei ofițeri de informații, printre care și un subaltern al lui Mihailov, maiorul Dmitri Dokuceaiev. Novaia Gazeta scria că Mihailov, Dokuceaiev, Stoianov și alți doi ofițeri FSB ar fi dat informații serviciilor secrete americane cu privire la King Servers, al cărui proprietar este cetățeanul rus Vladimir Fomenko, și care a fost folosit ca platformă de hackeri pentru a ataca sistemul de votare prin computer din statele Arizona și Illinois, SUA.
Adică, un grup de ofițeri FSB implicați în alegerile din SUA, cum au informat serviciile secrete americane, care întocmiseră și o listă cu nouă persoane dintre oficialii ruși, ofițeri FSB și GRU (serviciul de informații al armatei).
Și Putin ar fi fost țintă
Moscova Times vine însă cu o ipoteză năucitoare: Mihailov ar fi fost unul dintre membrii importanți ai grupului Anonymous International! Iar ziarul cita canalul pro-Kremlin Tsargrad TV. Cea mai recentă acțiune a grupului Anonymous a fost publicarea e-mail-urilor particulare între apropiații lui Vladimir Putin și răspândirea informației că actualul președinte al SUA, Donald Trump, ar face parte, ca și tatăl său, din Ku Klux Klan.
De aici încolo, speculațiile devin un terci de teorii ale conspirației, ce implică CIA, inamicii politici ai lui Putin, amestecul în alegerile din SUA, amestecul în alegerile din Rusia, unde Mihailov ar fi încercat să se folosească de abilitățile sale IT ca să fure din voturile lui Putin! O poveste tipică serviciilor rusești responsabile cu dezinformarea. Introducerea grupului Anonymous în ecuație are ca scop orientarea în cu totul altă direcție a grupului de hackeri, care „ar fi acționat din ordinul lui Putin”, după cum scria în raportul americanilor. Cu alte cuvinte, îl transformă pe președintele rus în victimă a hackerilor, ca și americanii.
Trump, victimă a grupului Anonymous
Legarea grupului de ofițeri FSB de grupul de hackeri Anonymous și arestarea ar trebui să încheie socotelile dintre SUA și Rusia cu privire la amestecul în alegerile prezidențiale americane. Putin nu e vinovat, Putin e victimă. Trump are o mare aversiune pentru grupul Anonymous de când acesta a publicat o listă cu membri marcanți ai Congresului american – membri KKK și ai altor grupuri rasiste.
Pe lângă Donald Trump, lista îi mai cuprindea pe senatorii republicani Thom Tillis, John Cornyn, Dan Coats și Johnny Isakson, plus primarii Madeline Rogero din Knoxville, Jim Gray din Lexington, Paul D. Fraim din Norfolk, Kent Guinn din Ocala și Tom Henry din Fort Wayne. Lista grupului Anonymous a fost catalogată ca fabricată, dar aversiunea președintelui Donald Trump față de acest grup a rămas. Acum, Putin vrea să-i dăruiască pe tavă „grupul Anonymous” așa cum l-a „creat” el, și să îngroape securea războiului.
ENIGMĂ: CINE SUNT ANONIMII?
Gruparea internaţională Anonymous este formată din hackeri şi activişti responsabili de multe atacuri cibernetice. Nu au nicio organizare juridică, nu sunt partid sau ONG şi nici măcar nu se întâlnesc periodic. Problema este că oricine se poate declara un Anonymous, și poate participa la o acţiune anume, fără ca asta să angajeze în vreun fel restul membrilor.
Gruparea a apărut în 2003 pe site-ul 4chan, reprezentând o grupare online descentralizată. De notorietate este implicarea Anonymous în „primăverile arabe“, orchestrând o serie de atacuri la adresa site-urilor guvernamentale în Egipt, Tunisia, Siria şi Iran. Hackerii au atacat site-ul ministerului Apărării din Siria, unde au postat un simbol al mişcării democratice şi un mesaj prin care soldaţilor sirieni li se cerea să-i apere pe protestatari. Recent, hackerii de la Anonymous au început „Operaţiunea ISIS“, prin publicarea mai multor date personale ale unor supecţi care ar face parte din organizaţia teroristă.