10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Puigdemont, aflat în Belgia, și-a început campania electorală pentru noile...

VIDEO Puigdemont, aflat în Belgia, și-a început campania electorală pentru noile alegeri din Catalonia

Liderul separatist Carles Puigdemont și-a lansat sâmbătă, în Belgia, campania pentru alegerile regionale în Catalonia, menite, în opinia lui,  să "ratifice" dorința de independență a acestei regiuni, informează AFP. citată de Agerpres.

În discursul de sâmbătă, Puigdemont a criticat atât guvernul central al Spaniei, de la Madrid, precum și pe foștii săi parteneri din guvernul catalan destituit.

În cursul referendumului asupra autodeterminării din 1 octombrie, "noi, catalanii, am demonstrat lumii că avem capacitatea și voința de a deveni un stat independent. Și în 21, trebuie să-l ratificăm", a declarat Carles Puigdemont, singur pe o mică scenă improvizată în sala de conferințe a unui hotel de la periferia orașului Bruges (nord-vestul Belgiei).

Aclamat de o audiență compusă din câteva zeci de persoane, fostul președinte al Cataloniei — destituit și aflat în exil — și-a prezentat lista pentru alegerile regionale, având ca fundal un drapel catalan și unul al UE, dar fără faimoasa "estelada", drapelul separatist.

În 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat în favoarea independenței Cataloniei, declarație unilaterală urmată de punerea sub tutelă a regiunii de către guvernul central, provocând una dintre cele mai grave crize politice în Spania de când această țară a redevenit democratică în 1978.

Puigdemont s-a autoexilat împreună cu patru dintre foștii săi "miniștri" în capitala UE, unde este în stare de libertate condiționată. Justiția belgiană examinează în prezent mandatul de arestare emis împotriva lui de Spania.

În timp ce mai mult de jumătate din executivul catalan se află în detenție provizorie pentru "rebeliune" și "instigare", partidele secesioniste au acceptat să participe la alegerile regionale convocate pentru 21 decembrie de către Madrid.

"Acestea sunt alegerile cele mai importante din istoria noastră, care vor scrie cronica secolului", a susținut Carles Puigdemont în primul său miting politic.

Barcelona este la peste 1.000 km. De la Bruges, candidatul Puigdemont a prezentat o listă "Împreună pentru Catalonia", compusă din membri ai formațiunii sale conservatoare Partidul Catalan European Democrat și din personalități separatiste, fără a ocoli critica împotriva guvernului lui Mariano Rajoy, calificat drept "autoritar".

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a criticat vehement acest prim discurs politic al lui Carles Puigdemont în Belgia, numindu-l moment "suprarealist", potrivit purtătorului său de cuvânt Esteban Gonzalez Pons.

"Nu este nimic mai anormal, nimic mai suprarealist, nimic mai bizar", a declarat el, citat într-un comunicat. "Puigdemont a devenit un personaj grotesc. Puigdemont nu trăiește la Bruxelles, el se ascunde acolo", l-a atacat Pons.

Liderul catalan a criticat de asemenea lipsa de unitate între partidele separatiste, care se prezintă dispersate la alegeri.

"Este momentul Cataloniei, nu al partidelor politice", a insistat liderul catalan. "Este momentul transversalității și al unității", a continuat el, estimând că partidul său, PDECAT, este forța politică ce a înțeles cel mai bine situația.

Aceste critici voalate îi vizează în special pe foștii săi aliați, separatiștii de stânga din ERC, al căror șef — vicepreședintele destituit Oriol Junqueras — se află în închisoare la Madrid.

Sondajele plasează ERC în frunte la apropiatele alegeri regionale. "Împreună pentru Catalonia" se află în poziția a treia.

În cursul ultimelor alegeri regionale, în septembrie 2015, partidele separatiste obținuseră majoritatea locurilor (72 din 135) în Parlamentul regional, dar la vot fuseseră susținute de 47,8 % dintre alegători. Partidele neseparatiste sau care nu s-au pronunțat deschis în favoarea independenței obținuseră mai multe voturi, peste 51 %.

Sondajele indică o societate în continuare divizată în părți aproape egale față de independență și rezultate pentru moment destul de apropiate celor din 2015.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă