19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPublicaţii britanice importante, acuzate de alimentarea discursului xenofob printre cetăţeni

Publicaţii britanice importante, acuzate de alimentarea discursului xenofob printre cetăţeni

Tabloidele The Sun şi Daily Mail au fost acuzate că alimentează un discurs rasist şi ofensator printre cititorii din Marea Britanie. Cele două publicaţii au fost criticate într-un raport al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), scrie The Independent.

În raport se notează faptul că un astfel de discurs ofensator care vizează minorităţile rrome sau musulmane este periculos nu numai pentru persoanele vizate, ci şi pentru imaginea pe care şi-o fac britanicii peste hotare. Ba mai mult, astfel de comentarii intolerante vizează şi comunitatea LGBT.

În raportul ECRI se mai precizează faptul că anumite materiale privind fenomenul imigraţiei au contribuit la crearea unei atmosphere ostile şi de respingere. Autorii au citat un articol scris de Katie Hopkins în The Sun, în care autoarea a comparat imigranţii cu gândacii de bucătărie, atrăgând o reacţie dură din partea Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

“ECRI îndeamnă mass-media să țină seama de importanța publicării responsabile a materialelor, nu numai pentru a evita perpetuarea prejudecăților și a informațiilor părtinitoare, dar, de asemenea, pentru a evita vătămarea persoanelor vizate sau a grupurilor vulnerabile. ECRI consideră că, având în vedere faptul că musulmanii sunt în centrul atenției ca urmare a unor acte teroriste puse la cale de gruparea ISIS, alimentând prejudecăți împotriva lor, arată o nesocotire crasă, nu numai pentru demnitatea marii majorități a musulmanii din Marea Britanie, dar și pentru siguranța lor”, se arată în raport.

În raport s-a recomandat o pregătire mai riguroasă a jurnaliştilor în privinţa eticii profesionale şi s-a impus necesitatea imtroducerii unei clauze clare privind discriminarea în Codul de Practică al Editorilor.

Potrivit ECRI, politicienii David Cameron şi Nigel Farange au contribuit la alimentarea xenofobiei în Marea Britanie. 

“Nu este o coincidență faptul că violența rasială este în creștere în Marea Britanie, în același timp, în care observăm exemple de discursuri instigatoare la ură şi intoleranţă în ziare, online şi în rândul politicienilor. Referendumul Brexit pare să fi condus la o creștere suplimentară a sentimentului de respingere a străinilor, din acest motiv, fiind şi mai important ca autoritățile britanice să ia măsurile prezentate în raportul nostru ca o chestiune de prioritate”, a declarat ECRI Scaun Christian Ahlund.

Reprezentanţii publicaţiilor The Sun şi Daily Mail nu au oferit niciu comentariu cu privire la acuzaţiile care s-au adus celor două ziarelor.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă