11.4 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăSpecialProtest la Moscova, ca reacție la înăsprirea restricțiilor asupra Internetului. Trei persoane...

Protest la Moscova, ca reacție la înăsprirea restricțiilor asupra Internetului. Trei persoane au fost arestate

Aproximativ 1.000 de ruși au manifestat, duminică, pe străzile din Moscova, în semn de nemulțumire față de înăspirea restricțiilor asupra Internetului. Trei persoane au fost arestate, potrivit AFP, informează Agerpres.

Manifestanții au scandat „Nu cenzurii, nu dictaturii!" sau „Jos cu statul polițienesc!" și și-au exprimat opoziția față de ultimele măsuri legislative, care vizează consolidarea controlului asupra Internetului de către autorități. Unii au preluat sloganul opoziției „Rusia fără Putin", la care au adăugat și „fără cenzură", un slogan foarte popular la manifestațiile împotriva Kremlinului.

Poliția a estimat la 800 numărul participanților la acțiunea de protest. Pe de altă parte, un jurnalist AFP care se afla în Moscoa a relatat că la protest ar fi participat între 1.000 și 1.500 de persoane.

Trei protestatari au fost arestați, între care unul care difuza pliante în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, a indicat organizația neguvernamentală rusă OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor la acțiunile de protest.

Potrivit lui Pavel Rassudov, fostul lider al grupului „Partidul Piraților", autoritățile încearcă să preia controlul și să supravegheze Internetul începând cu anul 2011, când mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest fata de victoria partidului lui Vladimir Putin în alegerile legislative. Aceste acțiuni de protest au fost urmate de manifestații de amploare împotriva celui de-al treilea mandat prezidențial obținut de Putin în același an.

„Autoritățile au înțeles atunci că Internetul este un instrument de mobilizare, care i-a adus pe oameni în stradă", a explicat Rassudov, în vârstă de 34 de ani.

 În ultimii ani, autoritățile ruse au strâns șurubul în ceea ce privește netul rusesc, extrem de utilizat de opoziție, și această tendința s-a amplificat în prezent pe fondul luptei împotriva terorismului.

Parlamentul rus a aprobat vineri o lege ce interzice utilizarea în Rusia a „anonymizers", servicii web care permit accederea în mod anonim la site-urile blocate în țară. De asemenea, Duma de Stat — camera inferioară a parlamentului rus — a votat o lege care obligă utilizatorii să se identifice printr-un număr de telefon pentru a putea utiliza mesageriile de pe Internet. La sfârșitul lunii iunie, Roskomnadzor, autoritatea ce supraveghează mass-media în Rusia, a amenințat cu blocarea Telegram, o mesagerie extrem de populară în Rusia pentru nivelul său ridicat de criptare.

De la 1 ianuarie, firmele web ruse și străine sunt forțate să stocheze datele utilizatorilor lor din Rusia și să le transmită autorităților în cazul în care ele solicită acest lucru.

Cele mai citite

Militanții au atacat un post militar din Pakistan

Militanții au atacat sâmbătă dimineața un post militar din Pakistan, în apropiere de Afganistan, folosind un vehicul încărcat cu explozibili, ucigând cinci membri ai...

Dan Ștefănescu, afacerist, reținut pentru înșelăciune în cazul “White Tower Ploiești”

Patru persoane, inclusiv omul de afaceri Daniel Ștefănescu și o avocată, au fost reținute de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel...

Militanții au atacat un post militar din Pakistan

Militanții au atacat sâmbătă dimineața un post militar din Pakistan, în apropiere de Afganistan, folosind un vehicul încărcat cu explozibili, ucigând cinci membri ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă