10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialProcesul decizional al Uniunii Europene s-ar putea simplifica

Procesul decizional al Uniunii Europene s-ar putea simplifica

Comisia Europeană a propus, marţi, modificarea regulamentului Registrului de Comitologie, astfel încât să se simplifice procedurile de vot și să se intensifice transparența în implementarea legislaţiei Uniunii Europene, informează Mediafax.

 „Comisia Europeană a propus marţi modificarea regulamentului Registrului de Comitologie, creşterea transparenţei şi a responsabilităţii în procedurile de implementare a legislaţiei Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat oficial postat pe site-ul Executivului UE.

Registrul de Comitologie se referă la o serie de proceduri prin care ţările UE controlează modul în care Comisia Europeană pune în aplicare legislaţia europeană. Pe scurt, înainte de a putea pune în aplicare un act juridic al UE, Comisia Europeană trebuie să discute în detaliu măsurile de punere în aplicare pe care le propune cu un comitet în care este reprezentat fiecare stat membru. Deciziile Consiliului UE se iau de obicei prin majoritate calificată, greu de obţinut în multe cazuri. Situaţia îngreunează procesul decizional şi lasă unele proiecte la decizia Comisiei Europene, atrăgând şi critici pentru modul de implementare.

În acest context, Comisia Europeană propune simplificarea procesului de vot în Comitetul de Apel, astfel încât să nu se mai ia în considerare decât voturile pro şi contra, nu şi abţinerile, facilitându-se procesul decizional. Astfel, s-ar diminua şi responsabilitatea decizională a Comisiei Europene, care ar urma să aibă doar atribuţia aplicării legislaţiei.

O altă propunere se referă la creşterea transparenţei procesului de vot. Astfel, voturile reprezentanţilor statelor membre din Comitetul de Apel ar urma să fie făcute publice.

Cele mai citite

VIDEO. Predoiu: “Ungaria continuă să susțină aderarea României la Schengen terestru”

În urma unei întâlniri de lucru cu omologul său de la Budapesta, Sandor Pinter, ministrul Afacerilor Interne din România, Cătălin Predoiu, a reiterat angajamentul...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă