20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPreședintele Vladimir Putin a efectuat o vizită în Crimeea. MAE ucrainean: Este...

Președintele Vladimir Putin a efectuat o vizită în Crimeea. MAE ucrainean: Este o încălcare grosolană a integrității teritoriale a Ucrainei

Președintele rus Vladimir Vladimir Putin a efectuat, sâmbătă, o vizită în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. În acest context, Kievul a calificat evenimentul drept „o încălcare a suveranității" Ucrainei, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin a vizitat faimoasa tabără pentru tineri, Artek, situată pe malul Mării Negre, unde a rostit un discurs în fața tinerilor.

„Nu cu mult timp în urmă, Artek trăia timpuri destul de dificile. Dar acum este pe cale să renască și renaște ca tabără internațională de vacanțe", a spus președintele Rusiei.

În replică, Ministerul de Externe ucrainean a denunțat vizita președintelui rus, care s-a deplasat de mai multe ori în Crimeea după anexarea peninsulei.

„Partea ucraineană consideră această vizită (…) o încălcare grosolană a suveranității statului și a integrității teritoriale a Ucrainei", se precizează într-un comunicat citat de agenția rusă TASS, potrivit AFP.

După dezmembrarea URSS în 1991, Artek a rămas, la fel ca și Crimeea, în componența Ucrainei independente, primind copii ucraineni, iar în 2009 se afla în pragul falimentului. În 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, tabăra și-a redeschis porțile, după ce a fost renovată.

Creată în 1925 la ideea lui Lenin, Artek a funcționat mai întâi ca un sanatoriu pentru copii bolnavi de tuberculoză, devenind cu timpul un reper al epocii sovietice, primind pionieri, organizația tineretului comunist din care făceau parte copii cu vârste între 10 și 14 ani. Tabăra primea și copii din alte țări, îndeosebi din statele comuniste.

 

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă