8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Trump comentează incidentele de la Charlottesville: Cred că s-a greșit de...

Președintele Trump comentează incidentele de la Charlottesville: Cred că s-a greșit de ambele părți. Cum reacționează societatea americană

Președintele SUA, Donald Trump, și-a apărat reacția inițială, foarte controversată, asupra violențelor care au zguduit sâmbătă orașul Charlottesville, susținând că s-a greșit "de ambele părți", relatează AFP citată de Agerpres.

"Cred că s-a greșit de ambele părți", a declarat, marți, Donald Trump, referindu-se la naționaliștii albi care și-au dat întâlnire în acest orășel din Virginia și la manifestanții care s-au adunat pentru a-i denunța.

O femeie în vârstă de 32 de ani a fost ucisă la Charlottesville când un simpatizant neonazist în vârstă de 20 de ani, James Fields, a intrat intenționat cu mașina în contramanifestanți.

În cursul unui schimb aprins de replici cu jurnaliștii, la Trump Tower din New York, președintele american a afirmat că prima sa declarație de sâmbătă, atunci când a spus că vina pentru violențe a venit din "numeroase părți", a fost făcută în lipsa informațiilor concrete.

"Când fac o declarație, îmi place să fiu corect. Vreau faptele. Evenimentele tocmai avuseseră loc", a spus el, pentru a explica de ce a așteptat până luni pentru a condamna în final "violențele rasiste" care au avut loc în orășelul din Virginia.

În fața întrebărilor insistente, Donald Trump și-a motivat ulterior prima viziune asupra faptelor.

"Am privit de foarte aproape, de mai aproape ca mulți oameni. Aveți de o parte un grup care este agresiv. Și aveți de cealaltă parte un grup care este, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună asta", a afirmat el.

"Ce să zicem despre Alt left care a atacat Alt right (termen care desemnează dreapta alternativă) cum îi spuneți? Nu au o parte din responsabilitate? Au o problemă? Cred că da", a continuat el.

"I-am condamnat pe neonaziști. Dar nu toți oamenii care au fost acolo erau neonaziști sau naționaliști albi, nici pe departe", a mai afirmat Donald Trump, repetând că a fost "o zi îngrozitoare".

Reacții față de declarațiile liderului SUA au venit imediat.

"Trebuie să fim clari. Supremația albă este dezgustătoare", a scris, pe Twitter, președintele republican al Camerei Reprezentanților, Paul Ryan. "Această intoleranță se opune tuturor valorilor țării. Nu poate fi nicio ambiguitate morală", a subliniat el.

"Violența la Charlottesville a fost alimentată de o singură parte: de naționaliști albi care răspândesc rasismul, intoleranța și intimidarea", a declarat pe Twitter senatorul democrat de Virginia Tim Kaine, colistier al lui Hillary Clinton în alegerile prezidențiale din 2016.


Una dintre figurile centrale ale protestului de sâmbătă din orașul american Charlottesville, soldat cu un incident în urma căruia o femeie a murit și alte 19 persoane au fost rănite, este Matthew Heimbach. El este cunoscut autorităților ca promotor al supremației albilor, întrucât și-a exprimat convingerile extremiste încă din timpul studenției.

"O singură parte" este responsabilă de violențe, a scris, pe Twitter, Southern Poverty Law Center care supraveghează grupările extremiste americane. "Supremația albă este întotdeauna o eroare", a menționat organizația.

"Să acuzi 'ambele părți' după Charlottesville?! Nu", a declarat reprezentanta republicană de Florida Ileana Ros-Lehtinen. "Întoarcerea la relativism atunci când vorbim de KKK, simpatizanți naziști și naționaliști albi? Clar nu", a adăugat ea.

"Președintele Trump este un simpatizant al naționaliștilor albi neonaziști", a afirmat într-un comunicat Steven Goldstein, șeful Centrului Anna Franck pentru respectul reciproc, o organizație pentru apărarea drepturilor omului din Statele Unite.

"Fără o declarație pregătită, acest președinte spune ce gândește cu adevărat: a-i pune pe același plan pe neonaziști și pe cei care apără drepturile civile este rușinos și lipsit de rațiune", a comentat pe Twitteractrița și cântăreața Barbra Streisand.

"Ceea ce era weekendul cel mai rușinos al președintelui tocmai s-a prelungit pe termen nelimitat" cu noile sale declarații, a afirmat într-un mesaj pe Twitter actrița și militanta Mia Farrow.

"Ura a existat mereu în America. Știm asta, dar Donald Trump a făcut-o să fie din nou la modă", a scris pe Twitter baschetbalistul LeBron James.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă