VIDEO. UPDATE. Putin: Dacă vreau, trupele rusești sunt la București în două zile. Militari de rang înalt din NATO se întrunesc la Vilnius

de Cristian Campeanu, Paul Filimon , 19 septembrie 2014 - stire actualizata la ora 08:04, 19 septembrie 2014
VIDEO. UPDATE. Putin: Dacă vreau, trupele rusești sunt la București în două zile. Militari de rang înalt din NATO se întrunesc la Vilnius

UPDATE 17:43  AFP: La sfârşitul acestei săptămâni oficiali militari de rang înalt din cadrul NATO se vor întâlni la Vilnius pentru a discuta despre securitatea statelor baltice. Reuniunea de trei zile va începe vineri seară şi se va concentra pe sistemul de comandă şi pe rotaţia trupelor NATO în regiune.

_ _ _

Cotidianul german Süddeutsche Zeitung susține că Vladimir Putin i-a transmis președintelui ucrainean Petro Poroșenko într-o convorbire telefonică desfășurată săptămâna trecută că dacă ar vrea, trupele rusești s-ar afla în două zile nu numai la Kiev ci și la Varșovia, Riga, Tallin, Vilnius și București.

Cotidianul german citează documentele ale Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene care consemnează discuțiile purtate vinerea trecută de oficialii UE cu Poroșenko, în care președintele ucrainean a transmis președintelui Comisiei Europene conținutul conversațiilor avute în ultima vreme cu Putin pentru a negocia încetărea focului și stabilizării Estului Ucrainei.

Süddeutsche Zeitung scrie că Poroșenko a ținut să sublinieze reacția violent emoțională a lui Putin atunci când vine vorba despre influența Uniunii Europene asupra statelor din Estul Europei situate „în vecinătatea” Rusiei. Potrivit președintelui ucrainean, evocarea unei invazii a statelor est-europene era o amenințare voalată adresată Ucrainei să nu se bazeze prea mult pe sprijinul UE, în condițiile în care Kievul se pregătea să ratifice Acordurile de Asociere la UE, ceea ce a și făcut marți.

Este a doua oară când Putin recurge la astfel de amenințări într-o convorbire telefonică cu un lider politic european. În luna august, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a relatat șefilor de stat sau de guvern care participau la summit-ul NATO din Țara Galilor că Putin i-ar fi transmis că dacă vrea, ocupă Kievul în două săptămâni. Kremlinul nu a negat aceste informații, mulțumindu-se să îl critice pe Barroso pentru că a făcut public conținutul unei convorbiri private.

Episodul a provocat iritarea cancelarului german Angela Merkel, care s-a autoimpus în calitatea de mediator între Uniunea Europeană. După ce președintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a avertizat că „Putin se află în război cu Europa”, Merkel a izbucnit într-o declarație furioasă în care l-a caracterizat pe Putin drept „irațional și imprevizibil”.

Caracterul „irațional”

Reacția lui Putin din discuția cu Poroșenko pare să confirme această adversitate irațională a lui Putin față de Europa Occidentală iar amenințările sale cu utilizarea forței împotriva unei Europe de Est slabe din punct de vedere militar par să fie ecoul amenințărilor făcute de Stalin după ridicarea Cortinei de Fier. Despre caracterul irațional al liderului de la Kremlin și a nevoii de măsuri de precauție a vorbit și președintele român Traian Băsescu. În discursul rostit în fața diplomaților români, Băsescu a avertizat că „nu avem un pericol pentru Români în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional, pentru că acest iraţional se dovedeşte că poate exista” și că „trebuie descurajate „ideile unui bolnav care crede că poate reface zonele de influență ale URSS”.

Atitudinea din ce în ce mai agresivă și imprevizibilă a lui Putin ridică întrebarea dacă măsurile de descurajare luate la summit-ul NATO sunt suficiente pentru a proteja aliații din flancul estic al Alianței. În fond, aceste măsuri, de la extinderea exercițiilor militare, rotația trupelor NATO și patrularea Mării Negre se întemeiază pe presupoziția că Putin este un „actor rațional” pe scena internațională care poate înțelege un mesaj de solidaritate când i se transmite unul. Răbufnirea imperial-megalomană din conversația cu Poroșenko pune la îndoială această presupoziție.

CRIMEEA

Trupe masate

Kievul a afirmat ieri că Moscova a masat circa 4.000 de soldați ruși staționați în Crimeea (peninsulă anexată în martie la Federația Rusă), la "frontiera administrativă" cu Ucraina. ''Potrivit informațiilor noastre, aproape toate unitățile militare ruse staționate în partea de nord a Crimeii ocupate, cu efective de aproximativ 4.000 de militari, au fost masate la frontiera administrativă cu Ucraina, cu toate echipamentele și munițiile lor'', a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru securitate și apărare, Andrei Lîsenko, citat de Interfax-Ukraina.

Comentarii

 • ardeleanu'

  20 septembrie 2014 13:02

  Shtergetzi minciuna asta de pe pagină, chiar dacă provine de la maoistul Barroso ! ...chiar voi atzi scris în "Rl" - "Kievul nu confirmă amenintarea făcută de Putin la adresa României si a altor state din UE" !

  raspunde comentariului
 • Ioan Ilaş

  20 septembrie 2014 10:52

  Oferta deosebita si noua de lucru ca operatori online, acum pentru toate localitatile tarii! Cerem seriozitate maxima si cunostinte minime de utilizare a calculatorului! Castiguri de 300 de dolari lunar, cu o munca de 3 ore pe zi! Solicitati detalii la email neluilasgmail.com

  raspunde comentariului
 • Carcotasul

  20 septembrie 2014 9:37

  ONT Carpati organizeaza excursii la Moscova,tur la Mausoleul unde mumiile lui lenin si putin se pot admira.Ne cerem scuze dar stalin nu mai este disponibil.La casti discursurile defunctului se pot asculta si in limba romana.

  raspunde comentariului
 • JEAN MOSCOPOL

  20 septembrie 2014 9:29

  Urla foamea si prostia muscalilor,la asa popor un brav conducator.Putin este un adevarat reprezentant al slavilor,si ce pretentii sa ai de la niste sclavi ,ca de fapt in latina asta inseamna.Rusilor neobrazati nu le trebuiesc ideologii,vodca proasta si incultura pot cucerii ce doresc ei,dar de la pretenti,amenintari si vise ,pana la fapte este drum lung.In loc sa gestioneze daca pot, cea mai mare tara dupa planeta Pamant,cu bogatii imense ,ei au alte preocupari murdare.La ce nivel se gaseste Alaska si in ce saracie este Siberia,acelasi tinut doua sisteme.Aceasta tara imensa,cu bogatii uriase,pacat ca este locuita,acesti oameni,rusii, nu sfintesc locul.Poate le trec prin cap locuitorilor sa ceara un referendum si ei,siberienii doresc sa se uneasca cu Alaska,cu SUA,Rusia doreste sa se uneasca cu Moldova ori Marea Britanie,cat de indoctrinati sunt rusii foamea va vota.Si daca stai si mai glumesti putin,ca romanul face haz de necaz,mustaciosul neamt daca se gandea mai mult cu 10 minute,acest pericol comunist acum era uitat ,in lada de gunoi a istoriei.

  raspunde comentariului
 • corneliu

  20 septembrie 2014 8:25

  sarmanul Putin cata expresie psihica de ura are pe fata!. Cred ca au disparut psihiatrii din Rusia, sau....

  raspunde comentariului
 • bozgoreanu saten

  19 septembrie 2014 19:27

  Haoleu, haules baules neamule,pisto nem tudom. Sapoi noi cum mai ascultam maneleli noatri ? Noi asa bruneti cum suntem ,gata sa cadem de pe cal, si iubiti si ascultati in toata Ieoropa? Noi neamul din gradina Mongoliei ? de ce ne urasc si ne ocarasc toti? Pt ca suntem fara caracter? Haoleu? si fara minte haoleu? si slugoi? haoleu. Da lasa ca-i venim noi de hac lu Putin asta. Nu ne spalam tot anu si niciodata pe dinti in toata viata si o sa vaza el miros...cand om descaleca de pe sea ca ni s-o lipit cu rurile de carnea ******** de sub sea.

  raspunde comentariului
 • Tani

  19 septembrie 2014 17:14

  Putin a spus ce AR PUTEA face si nu a amenintat pe nimeni.Amenintata permanent este Rusiairational si vicios.La "initiativele" NATO,de extindere,forte de reactie,etc. cum ar fi trebuit sa raspunda Rusia? Sau este pur si simplu vaicareala NATO ca cineva indrazneste sa raspunda?

  raspunde comentariului
 • Termonanu saten

  19 septembrie 2014 16:56

  Haoleu, haules baules neamule, Sapoi noi cum mai ascultam maneleli noatri ? Noi asa bruneti cum suntem , si iubiti si ascultati in toata Ieoropa? Noi neamul din gradina Maicii Domnului ? de ce ne urasc si ne ocarasc toti? Pt ca suntem fara caracter? Haoleu? si fara minte haoleu? si slugoi? haoleu. Da lasa ca-i venim noi de hac lu Putin asta. Nu ne spalam tot anu si niciodata pe dinti in toata viata si o sa vaza el miros...

  raspunde comentariului
 • Mircea de La Ses

  19 septembrie 2014 16:47

  Deja , Kievul a negat aceasta stire preluata si prelucrata cu atata sarg de politrucii din presa noastra. Romania nu este o gubernie, este o colonie-din care tinerii intelectuali doctori,ingineri, si mai toti care stiau o meserie au plecat. Au ramas in urma pensionarii si gibonii, de alde MM. Oameni cu creierii spalati de TV si ziare de joasa spetza. Va dati seama care va fi nivelul intelectual peste 20-25 de ani, ce copii vor iesi din retardatii ramasi intara?

  raspunde comentariului
 • e dus asta

  19 septembrie 2014 8:28

  nu cred ca o sa mai fie asta presedinte mult timp

  raspunde comentariului
 • Vali

  19 septembrie 2014 8:23

  Da, asa e. Dar oare vrea avand in vedere ce urmeaza ?

  raspunde comentariului
 • costica

  19 septembrie 2014 8:04

  Putin daca poate face asemenea afirmatii cu amenintarea statelor din estul Europei cred ca este bolnav ori mai bine spus un nebun visator dupa formarea URSS .Nu se mai poate realiza asa ceva Rusia este mult sub capacitatea de aparare a statelor NATO.si a Europei occidentale Aici vorbesc de tehnica militara sofisticata de ultima generatie etc etc etc care este detinuta de SUA .si Europa occidentala. la o capacitate cel putin dubla fata de Rusia .

  raspunde comentariului
 • Borza mason infect

  19 septembrie 2014 0:33

  Iar eu din cauza masonului scabros Borza Remus Adrian voi cere azil politic in Federatia Rusa intrucat acest mason infect este protejat de justitia din Romania si ma acuza ilegal inn dispretul legii 4552001.Nu rusii fac rau romanilor ci alti romani infecti si masoni de ocazie.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  18 septembrie 2014 23:24

  fara doar si poate ca daca putin a spus asa ceva demonstreaza foarte multe inclusive ca este un perfid cu intentii criminale si nato ar trebui sa pregateasca rachetele nucleare . sper ca venerabilul presedinte ucrainian neonazist , dumnezeu sa il ajute, ca are inregistrarea convorbirii cu putin si ca o va face publica imediat. daca nu e un ......clown periculos . nu poti face publice elemente dintr-o convorbire telefonica fara sa o poti proba dincolo de orice indoiala. individual a cerut arme americii sa zdrobeasca rusia. are sau inregistrarea?

  raspunde comentariului
 • ioan dumitru

  18 septembrie 2014 23:05

  Multe comentarii ... "pâinea la cuptor" ... "putinochio" nostim ... "un butoi de tescovina în doua zile" ... "viagra contrafăcută" ... "adică ocupa Kievul în doua săptămâni și Bucureștiul în doua zile ?" cel mai aproape de țintă ... "novorusia poate deveni radioactiva" ...Judecând după inteligenta romanilor, evident mult superioara și frumos îmbrăcată în comic și uman, este clar ca șansele lui Putin ar putea fi imposibile. DAR. Vladimir Putin se referă la militarii rusi și sârbi infiltrați în rândurile romanilor, care au ocupat poziții de conducere în majoritatea funcțiilor din Romania, și pe orizontala, și pe verticala. Vladimir Putin vrea sa spună ca intruderii rusofoni din armata și civilia României ar putea prelua conducerea României în doua zile, poate chiar peste doua zile.

  raspunde comentariului
 • Traiasca Tarul

  18 septembrie 2014 21:57

  Doctorul Oprescu deja a pus painea la cuptor si monteaza placutele bilingve.

  raspunde comentariului
 • geru

  18 septembrie 2014 21:12

  Fa Rusio, nu-ti mai da fustili pisti cap pi acilea! O sa urmarim discursurile lui Putinochio cu acelasi interes cu care le-am urmarit pe ale Carmaciului. Adica cu posteriorul. N-ai observat ca toti megalomanii o sfarsesc prost? Fiind rusofon, habar n-ai de o vorba de-a noastra din batrani Pe cine vrea Dumnezeu sa piarda ii i-a mintile. Zi-o lui tac-tu.

  raspunde comentariului
 • kaka maka

  18 septembrie 2014 21:07

  Eu zic ca acum toamna e mai bun vinu decat tescovina.Uite ce se intampla si la case mai mari.Eu pariez ca Putin nu poate bea un butoi de tescovina in doua zile.

  raspunde comentariului
 • Rusia

  18 septembrie 2014 21:00

  Shi, Televiziunea Libera va transmite in direct discursul Presedintelui Putin din Piata Universitatii.

  raspunde comentariului
 • geru

  18 septembrie 2014 19:29

  A luat Viagra contrafacuta si uite ce-i iese de sub nas! il joaca andropauza feste ca d-aia se pozeaza cu bustul gol si ameninta cu tancuri si rachete. Greu e sa te chinuiasca hormonii la varsta a treia, care ar trebui sa fie a intelepciunii , nu a libidoului necontrolat. Da la rusi stiinta e nauca, d-aia nu se poate face nimic pentru dereglarile lui tataia!

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  18 septembrie 2014 19:08
 • bun venit

  18 septembrie 2014 18:43

  de la vorbe la fapte ramane distanta de 1500 Km.

  raspunde comentariului
 • papagalul putin

  18 septembrie 2014 17:40

  in ce hal de decadere psihica poate ajunge acest batranel nebun de balaceanca care stie ca nu are nici cea mai mica sansa bstranelul nu mai trebue luat in seama

  raspunde comentariului
 • papagalul putin

  18 septembrie 2014 17:40

  in ce hal de decadere psihica poate ajunge acest batranel nebun de balaceanca care stie ca nu are nici cea mai mica sansa bstranelul nu mai trebue luat in seama

  raspunde comentariului
 • Ioan

  18 septembrie 2014 17:36

  Cumperi si revinzi!Foarte multe Produse Digitale, le cumperi, capeti dreptul de proprietate asupra lor si le revinzi de cate ori vrei in copii. Ele sunt in 2 variante STANDARD, cu 50 lei si EXTRA cu un site cu 70 de lei. Ele contin e-book-uri si soft-uri ofer multe bonus-uri.- Cum sa faci bani 19, - Echilibru mental i tactici de luptă 12 - Marketing 81 - Reete de slăbire 4 - Sfaturi diverse 13 - Site-uri, blog-uri 34 - Succes în viaă 7 - Dragoste 8 - Îngrijirea câinelui 1 - Reete culinare i vegetariene 10 - Înfrumuseare 9 - Pescuit, chitară, bonsai, acvariu 4 - Programe, ghiduri internet i PC 86 - Artă fotografică, horoscop, astronomie 3 Pentru detalii vizitează site-ul materialedig.com citete detalii, completează câmpurile respective i trimite

  raspunde comentariului
 • c.g.

  18 septembrie 2014 17:30

  Pt.Tani . ...si eu spun ''daca Rusia ataca...'' este un pic de nuanta aici ...!Sper ca Presedintele Rusiei ,domnul Putin sa cada la un echilibru cu omologul sau din SUA iar lumea sa reintre intr-un echilibru fara declaratii belicoase si invitatii la N.A.T.O.,U.E., nepotrivite ...!

  raspunde comentariului
 • Tani

  18 septembrie 2014 17:18

  Putin nu a amenintat pe nimeni.A spus doar ce ar putea sa faca.Ar fi mai bine sa fie ascultat cu atentie!

  raspunde comentariului
 • c.g.

  18 septembrie 2014 17:16

  ...iar daca Rusia ataca o tara membra N.A.T.O., POATE IZBUCNI UN RAZBOI NUCLEAR ,iar viata pe planeta Pamant poate deveni o amintire !

  raspunde comentariului
 • vio

  18 septembrie 2014 17:12

  Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email vioricabut_36yahoo.com

  raspunde comentariului
 • Micsunel

  18 septembrie 2014 17:07

  Nu ,Simona ,au trecut de la totalitarismul stalinist, altoit din necesitate cu o perestroica imbalsamatoare, la cealalta forma totalitara de guvernamant oligarhismul.Probabil ca in 40 de ani daca o sa scape nescarmanati o sa prinda si democratia .Rusia nu inseamna Putin.Rusia insemna niste oligarhi, deveniti peste noapte din angajati ai statului egal in drepturi cu proletarul dar si mai egali la salar -direct miliardari.Mana draceasca.Comuna gandita de Marx ca o echitate materiala unanima a fost un concept formidabil sa recunoastem ,numai un neamt putea lumina asa.Numai ca are un defect.Un mare defect.E utopica.

  raspunde comentariului
 • mircea

  18 septembrie 2014 16:57

  bai mr.putinel,vezi ca te papa bau-bau pana la bucale !!

  raspunde comentariului
 • geru

  18 septembrie 2014 16:53

  Gura lui Alzheimer adevar graieste.Pai trupele lui Putinica sunt demult la Bucale, numa ca's in haine civile,Pontanacu e copil de suflet ce a supt cu nadejde de la tzatza Kremlinului. Si la ce va folosi asta ? Pai, la nimic,mai mult ca sa impresioneze marea gimnasta , mai tanara cu 32 de ani - cu care Putinica are deja doi copii nedeclarati. Daca o fi fost facuti cu el si nu cu altul, ca fatuca aia nu pare sa fie gerontofila.

  raspunde comentariului
 • Simona

  18 septembrie 2014 16:52

  Fiecare pasare pe limba ei piere...asa si cu Putin asta ca nu e el Dumnezeu pe pamant! Drept e ca poporul rus a trecut de la feudalism, la comunism si apoi la un capitalism petrolier de gherila ...dar mai exista si oameni de valoare acolo!

  raspunde comentariului
 • Micsunel

  18 septembrie 2014 16:22

  Adica ocupa Kievul in 2 saptamani si Bucurestiul in 2 zile?Ori e traducerea proasta ori ala la cotidianu german e diliu ori Porosenko e pisat de frica ori Putin era beat una din 4.Eu ai fuut in gura direct intr-un minut!

  raspunde comentariului
 • Nigel

  18 septembrie 2014 15:34

  Bai Putin, idi v pizdu tvoi mati!

  raspunde comentariului
 • nuke

  18 septembrie 2014 15:32

  Ucraina are doua reactoare nucleare in sud un mic experiment si novorussia devine radioactiva.

  raspunde comentariului
 • tarul Putin

  18 septembrie 2014 15:20

  pare ca uita ca si Hitler si-a trimis trupele in cateva zile la Varșovia, Riga, Tallin, Vilnius și București. Dar care a fost finalul?

  raspunde comentariului
 • DECORATIE

  18 septembrie 2014 15:04

  Problema acestui bosorog dement este ca are o balerina acasa. pe care nu o mai poate impresiona, decat cu rachete si tancuri. Incolo ii sta bine cu coarne be bou.

  raspunde comentariului
 • RETOUR

  18 septembrie 2014 15:02

  POOtin, poate ca ar reusi barbarii muscali sa ajunga la Bucuresti, dar in sicrie, pe care nu am mai avea unde sa le trimitem inapoi din cauza radioactivitatii ruinelor moscovei.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design