27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Poroşenko ar putea modifica noua Lege a educaţiei din Ucraina, contestată...

Preşedintele Poroşenko ar putea modifica noua Lege a educaţiei din Ucraina, contestată de România

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnalat vineri că ar putea introduce amendamente la Legea educaţiei, la nivelul standardelor limbilor minorităţilor, după discuţii cu partenerii europeni, informează agenția rusă TASS citată de Mediafax.

"Noua Lege a educaţiei nu trebuie să îndepărteze Ucraina de Europa, ci, dimpotrivă, să o apropie; din ce am înţeles, Ministerul Educaţiei a transmis deja argumentele mele Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia. Am cerut Ministerului să nu aibă o abordare pasivă, ci să susţină activ punctul nostru de vedere privind drepturile obligatorii ale minorităţilor naţionale; voi insista şi ca rezultatele acestor discuţii să fie luate în considerare pentru nivelul secundar, în noua versiune a Legii educaţiei", a declarat vineri Petro Poroşenko.

Noua Lege a educaţiei din Ucraina a intrat în vigoare vineri.

Actul normativ a fost criticat de unele ţări europene, inclusiv de România, pentru limitarea predării în limbile minorităţilor etnice. Potrivit Legii, cursuri în limbile minorităţilor se vor putea desfăşura doar în şcolile elementare. La celelalte niveluri cursurile vor fi doar în limba ucraineană.

După promulgarea Legii educaţiei de către preşedintele Petro Poroşenko, reprezentanţii Consiliului Europei au exprimat dezamăgire că actul normativ a fost adoptat fără consultări. La rândul său, Comisia Europeană a îndemnat vineri autorităţile ucrainene să ţină cont de poziţiile Consiliului Europei, informează site-ul bulgar Novinite.com.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...
Ultima oră
Pe aceeași temă