5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Președintele Macron reafirmă responsabilitatea Franţei pentru deportarea a 13.000 de evrei...

VIDEO. Președintele Macron reafirmă responsabilitatea Franţei pentru deportarea a 13.000 de evrei în Germania nazistă

Preşedintele Emmanuel Macron a subliniat responsabilitatea Franţei pentru deportarea evreilor în Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu ocazia comemorării Raziei de la Velodromul d’Hiv din Paris – operaţiunea de arestare în Paris şi deportare a 13.000 de evrei, în anul 1942, informează France 24 citat de Mediafax.

"Franţa a organizat totul", a declarat Macron, adăugând că "niciun german" nu a luat parte la operaţiunea de arestare a 13.000 de evrei în intervalul 16-17 iulie 1942. Aceştia au fost ulterior deportaţi în lagărele de concentrare din Germania Nazistă şi mai puţin de 100 dintre au supravieţuit, informează site-ul postului France 24.

"Este foarte convenabil să considerăm regimul de la Vichy (Guvernul francez care a colaborat cu Germania nazistă) ca un monstru care a apărut de nicăieri dar acest lucru este fals", a afirmat Macron cu ocazia comemorării tragicului eveniment.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost de asemenea prezent la ceremonie şi a lăudat "eroismul" Rezistenţei franceze şi "nobilii cetăţeni francezi care în pofida riscurilor la adresa propriilor vieţi" au salvat mii de evrei de la deportarea în Germania nazistă.

Participarea lui Netanyahu la ceremonii a fost însă contestată de unele grupuri, inclusiv de Uniunea pentru Pace a Evreilor Francezi care au catalogat prezenţa premierului drept "şocantă" şi "inacceptabilă".

Participarea Franţei la Holocaust este un subiect controversat în ţară şi a fost recunoscută în mod oficial în anul 1995, de preşedintele Jacques Chirac.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă