19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPreședintele Iranului susține că noul președinte Trump nu are dreptul să revină...

Președintele Iranului susține că noul președinte Trump nu are dreptul să revină asupra acordului nuclear încheiat în 2015

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat miercuri că viitorul președinte american Donald Trump nu poate reveni asupra acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri occidentale, deoarece acest acord a fost aprobat de ONU, relatează AFP citată de Agerpres.

Acordul nuclear nu a fost ‘încheiat cu o singură țară sau cu un singur guvern, ci a fost aprobat printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU și nu poate fi modificat prin decizia unui singur guvern’, a declarat Rohani în cadrul unei reuniuni a cabinetului său, potrivit televiziunii de stat iraniene.

‘Rezultatul alegerilor americane nu are niciun efect asupra politicii Republicii islamice Iran’, a spus el.

‘Politica de înțelegere constructivă a Iranului cu întreaga lume și renunțarea la sancțiunile internaționale (împotriva Iranului) au plasat economia iraniană pe un drum pe care nu există cale de întoarcere’, a mai spus președintele iranian.

Poziția Washingtonului ‘a fost slăbită în lume (…) din cauza unor politici greșite’ și ‘astăzi, Statele Unite nu mai au capacitatea (…) de a crea un consens împotriva Iranului’, a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a criticat acordul nuclear încheiat în iulie 2015 între Iran și Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania), afirmând că ‘l-ar rupe’.

Considerat un progres major în dosarul care a înveninat relațiile internaționale timp de 12 ani, acest acord, care a intrat în vigoare în luna ianuarie, prevede ca Iranul să își diminueze capacitățile nucleare în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor internaționale.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă